5 tips voor onvergetelijke reis door Slovenië

Ooit was dit één van Europa’s best bewaarde geheimen, maar tegenwoordig hebben steeds meer mensen de weg naar het mooie Slovenië gevonden. In 2017 won Slovenië de National Geographic World Legacy Award. Als het gaat om duurzaam toerisme dan is Slovenië het perfecte schoolvoorbeeld.  Maar liefst 60% van het land bestaat uit beschermd gebied. Het is één van de meest duurzame landen ter wereld. Niet zo gek dat zoveel mensen hun hart aan dit land hebben verloren. Italië, Frankrijk en Spanje hebben er sinds een paar jaar een flinke concurrent bijgekregen.

Staat jouw reis naar Slovenië al op de planning? Wij hebben 5 leuke tips voor een onvergetelijke vakantie.

1. Vipava Valley

Wijnliefhebbers opgelet! Vipava Valley is the place to be. Het is de bekendste wijnregio van Slovenië en enorm geliefd bij de lokale bevolking. Ook voor foodies een must om te bezoeken. Want niet alleen de wijnen zijn hier goddelijk, ook de lekkerste gerechten toveren ze hier zo op tafel. Mocht dit nog niet genoeg zijn om Vipava Valley te bezoeken, dan overtuigen de prachtige landschappen je vast wel. Fiets, wandel of tour met de auto door dit gebied en laat je verrassen door de schitterende omgeving en fotogenieke dorpjes. Een onontdekt stukje Slovenië. Absoluut de moeite waard om te bezoeken.

2. Sloveense Alpen

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Slovenië. Ben je op zoek naar prachtige bergtoppen, wilde rivieren en een bosrijke omgeving, dan is een bezoekje aan de Sloveense Alpen een must. Het belangrijkste deel van de Sloveense Alpen wordt de ‘Julische Alpen’ genoemd, vernoemd naar Julius Caesar. Hier vind je ook het mooie Triglav National Park waar je onder andere het Meer van Bohinj vindt. Een ruig natuurgebied met prachtige landschappen, watervallen en meren. Een walhalla voor wandelaars met vele wandelroutes. Ook zeer geschikt voor liefhebbers van fietsen en raften, het kan in dit gebied allemaal. Volgens velen is dit de mooiste regio van Slovenië.

3. Leven als een local

In Slovenië kun je slapen op een boerderij bij mensen thuis. Deze accommodaties worden ook wel Tourist Farms genoemd. Dit klinkt misschien een beetje als een tourist trap, maar het is eigenlijk een erg leuke manier om het lokale leven te ervaren en de mooiste plekjes te ontdekken van Slovenië. Het is eigenlijk meer een soort van homestay. In Slovenië heb je keuze uit honderden Tourist Farms waar je terecht kunt voor een overnachting. Vaak ver weg van de bewoonde wereld omringd door adembenemende landschappen. Je wordt met open armen ontvangen in het leven van de mensen hier in Slovenië. Het eten wordt geplukt uit eigen tuin en vers bereid. Vaak met een goed glas wijn uit de streek. Ook erg leuk om met kinderen naartoe te gaan.

4. Lake Bled

Het meest toeristische deel van Slovenië is het meer van Bled. Het kan hier behoorlijk druk zijn, maar dit is zeker niet zonder reden. Het gebied is namelijk ontzettend mooi. Ook het beroemde eilandje met het kerkje in het midden moet je bezocht hebben tijdens je reis door Slovenië. Een sprookjesachtig gebied.

5. Beren Spotten

Al jaren verstopt de Europese bruine beer zich goed in de bossen van Dinarskokraška (probeer dat maar eens 5x achter elkaar te zeggen). In dit gebied leven maar liefst 400 beren. Beren spotten klinkt misschien behoorlijk heftig, maar met een professionele gids aan je zijde is het spotten van beren helemaal niet gevaarlijk. Beren zijn erg schuw en laten zich niet zo snel zien. Wildlife spotten is altijd bijzonder vooral in zo’n prachtige bosrijke omgeving in Slovenië. Ook als je geen beren ziet, is het nog steeds een dag om nooit meer te vergeten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 6 = 7