Terug van oranje gebied: nu quarantaine
De vakanties zitten erop. En dat betekent dat er heel wat Nederlanders terugkomen van bestemmingen waarvoor later een negatief reisadvies gold. Dit zijn de zogenaamde ‘oranje gebieden’. Het kan zijn dat je het dringende advies hebt gekregen 10 dagen in thuis quarantaine te gaan. Maar moet dat per se? En hoe gaat dat dan?
Nieuwe oranje gebieden
Nederland geeft voor een aantal gebieden al een negatief
reisadvies. Dit zijn de ‘oranje gebieden.’ Dat houdt in dat er alleen
noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Veel gebieden binnen en buiten Europa
hebben zo’n negatief reisadvies. Je kunt op de website van NederlandWereldwijd uitvinden of jouw vakantieland
een negatief reisadvies heeft of had.
Onlangs zijn er een aantal nieuwe gebieden bijgekomen:
- Brussel
- Parijs
- Het gebied rond Marseille
- Madrid
- Balearen (onder meer Mallorca en Ibiza)
- Burgos
- Salamanca
- Almería
- Navarra
Wie op vakantie is geweest in deze gebieden, moet 10 dagen in thuisquarantaine.
Moet ik ook in quarantaine als ik geen corona heb?
De meest gestelde vraag over de coronaregels en reizen is toch wel: ‘Moet ik ook in quarantaine als ik geen corona heb?’ Het antwoord daarop is: ‘Ja, dat moet’. Tenminste, als in het reisdvies van Buitenlandse Zaken (BZ) staat dat je bij aankomst in Nederland 10 dagen hebt om in quarantaine te gaan.
Wie geen klachten heeft, of als uit een test blijkt dat iemand geen corona heeft, moet diegene toch in thuisquarantaine. Contact met de buitenwereld mag dan alleen nog digitaal plaatsvinden. Dat zit anders voor kinderen: kinderen van 4 tot en met 12 jaar mogen sporten, naar school en naar de kinderopvang, maar kinderen tot 4 jaar blijven thuis.
Veranderende adviezen
Het kan zijn dat het dringende advies voor quarantaine nog niet gold toen je op je bestemming aankwam. Mogelijk veranderde het advies tijdens het verblijf in het land of gebied. Ook als je direct naar Nederland terugreist wanneer het advies verandert, geldt het dringende advies voor 10 dagen (thuis)quarantaine.
Keer je terug vanaf half augustus? Dan kun je je op Schiphol direct laten testen. Ook als je geen klachten hebt. Goed om te weten: je moet dan nog steeds in quarantaine.
Wie controleert of ik me aan de regels houd?
Je komt misschien terug uit een van de oranje gebieden. Er geldt dan een dringend advies voor thuisquarantaine. Er wordt dan een zeer dringend beroep op je gedaan om thuis te blijven. Nu is dat nog een zeer dringend verzoek, maar in de toekomst wordt het echt verplicht. Dan kan de politie, de gemeente of de GGD controleren of je wel echt thuis bent. Dit wordt geregeld via een spoedwet.
Wat verstaan we onder thuisquarantaine?
Onder thuisquarantaine verstaan we dat je afgesloten bent van de buitenwereld. Je verblijft steeds op een plek en ontvangt geen bezoek. Je mag niet reizen (naar een andere locatie in Nederland). Je mag ook niet terugkeren naar het land van herkomst.
Terwijl je in quarantaine zit, werk je thuis. De mensen die bij je wonen mogen bij je verblijven, maar je hebt zo weinig mogelijk contact met huisgenoten en je blijft op anderhalf meter afstand. Je mag dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks hebben.
Voor medische hulp ga je niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar vraag je telefonisch advies aan de arts. Tijdens de thuisquarantaine is het verstandig anderen boodschappen te laten doen. Je mag je niet buiten begeven, maar je mag wel in de tuin of op het balkon zitten.
Ontwikkel je tijdens de quarantaine geen klachten die lijken op het virus? Dan mag je na 10 dagen stoppen.
Positief getest, en nu?
Als je positief bent getest, ga je in isolatie. Je vermijdt dan ook contact met huisgenoten, familieleden en ander bezoek. Je volgt dan de adviezen van de GGD. Ook reisgenoten en gezinsleden moeten in thuisquarantaine. De GGD start met een bron- en contactonderzoek. Natuurlijk zorg je voor een goede persoonlijke hygiëne, zoals je altijd al deed.
Recente reacties