10 veelgestelde vragen over een reis naar Zuid-Afrika

Reizen naar Zuid- Afrika is spannend, helemaal als je voor de eerste keer naar Afrika gaat. Wat kun je dan verwachten? Hoe werkt het met een all-inclusive safari? Is het veilig? Er zijn veel vragen waar reizigers mee rondlopen en om daarmee te helpen, hebben we de vragen die we het meeste horen bij Zuid-Afrika online op een rij gezet.

1. Hoe zit het met het klimaat?

Zuid-Afrika is het hele jaar door te bezoeken, hoewel daar wel onderscheid in te maken is. Zo is onze zomer, de Zuid- Afrikaanse winter, de beste periode om wild te spotten. De bush is dan niet zo dichtbegroeid. Van september tot november is de tuinroute het groenst. In onze winter, de Zuid- Afrikaanse zomer, is voor de kaapstreek de beste tijd. Het weer is hier dan het mooist.

2. Hoe lang van te voren moet je de reis regelen?

In december en januari gaan de Zuid-Afrikanen zelf met vakantie wat betekent dat de hotels en vluchten snel vol zijn. Natuurlijk is dit ook de feestdagen periode, dus het is aan te raden om je reis 8 maanden of langer van te voren te regelen. Voor de overige maanden is het aan te raden om 3 tot 4 maanden van te voren te boeken. Het kan ook last minute, maar dan verblijf je misschien niet op alle leuke plekken die je in gedachte hebt.

3. Wat is het verschil tussen het Krugerpark en de privé reservaten?

Het Kruger National Park, het bekendste park van Zuid- Afrika is groot; 60 bij 350 km ongerept natuurgebied. Dat maakt het moeilijker om de Big 5 te vinden, ondanks dat je hier met je eigen auto rond kunt rijden en er goede asfaltwegen liggen. De privé reservaten zijn kleiner in omvang en omheind, waardoor de Big 5 op een kleiner gebied leeft en je daardoor meer kans hebt om ze te zien. Je zult overigens geen hekken zien, want een kleiner park is ook nog 53.000 hectare grond. In de privé parken zijn er zandwegen dus je kunt niet zelf op pad, je gaat altijd met gids een game activiteit doen. De accommodaties in het Krugerpark zijn groot opgezet, in de privé reservaten zijn ze sfeervoller en kleinschaliger. Het kost dan ook meer, maar je verblijft wel op basis van volpension en de game activiteiten zijn inclusief. Natuurlijk kun je deze parken ook combineren.

4. Kan je wild spotten in de kaapstreek?

Je kunt zeker wild spotten in de kaapstreek en het mooiste; het is malaria vrij! Een bezoek aan de wildparken kun je combineren tijdens een rondreis en je hoeft niet bang te zijn dat je iets mist, ook hier kun je de Big 5 spotten.

5. Hoeveel ben ik per dag kwijt?

Altijd handig om te weten, hoewel je wel kunt pinnen in Zuid- Afrika. Er zijn veel automaten, het is wel aan te raden om op de luchthaven geld te pinnen. Ga uit van 40 euro per persoon per dag voor eten en excursies. Maar hoe meer je van te voren boekt, hoe minder je ter plaatse kwijt bent. Wat ook fijn is, het eten en benzine is goedkoper dan in Nederland. Neem een creditcard mee, deze heb je nodig om een auto te huren. Wij raden je aan om een internationaal rijbewijs mee te nemen, mochten de Zuid-Afrikanen je (roze) pasje niet begrijpen.

6. Is het slim om excursies van te voren vastleggen?

Het is voor sommige excursie aan te raden om deze van te voren te regelen. Een goed voorbeeld is Robbeneiland. De kaartjes voor een bezoek aan dit eiland zijn soms weken van te voren uitverkocht. Dus wil je het gaan zien, regel je tickets dan ruim van te voren. Verder is het voor de Walvistocht bij Plettenberg bay ook aan te raden om te regelen voordat je gaat. Zeker tijdens de drukke maanden, kan de boot snel vol zitten.

7. Hoeveel dagen heb ik nodig voor een rondreis?

Je kunt al voor twee weken naar Zuid-Afrika, maar doe dan alleen het noordoosten of het zuiden van het land vanwege de grote afstanden. Maak bijvoorbeeld een combinatie tussen het Kruger Park en Kaapstad. Wil je helemaal over land reizen, trek er dan minimaal 3,5 week voor uit.

8. Met welke landen kan ik een Zuid-Afrika rondreis combineren?

Tijdens een rondreis met een 4×4 kun je naar Mozambique, met deze auto mag je namelijk de grens over. Veel reizigers willen graag naar het strand van Mozambique aan het einde van de reis. De beste tijd is dan mei tot oktober. Je kunt ook vliegen naar Mozambique, dat komt op ongeveer 600 euro voor een retour ticket. Met een 4×4 kun je ook naar Botswana en de watervallen in Zambia. Namibië en Zuid-Afrika zijn wel te combineren met een gewone auto. .

9. Is het veilig in Zuid-Afrika, ook om rond te reizen?

Dit is een vraag die we veel horen. Onze reisspecialisten zijn al meerdere keren in het land geweest of hebben er zelfs gewoond. Zij hebben zich geen moment onveilig gevoeld. Om op vakantie te gaan, is het een veilig land. Vele duizenden mensen zijn je al voorgegaan. Net zoals in elk land waar je op vakantie gaat, is het logisch nadenken om bijvoorbeeld stelen te voorkomen. Neem dus niet veel sieraden mee, ga met een gids naar de township, rijd niet in het donker en let op je (grote) camera. Het best is om naar de lokale mensen te luisteren, bijvoorbeeld de eigenaren van de lodge waar je verblijft. Zij weten hoe het is om daar te wonen.

4 x 4 rondreis

Tijdens een 4×4 rondreis, slaap je in de parken op een tent bovenop het dak van je auto. Je staat dan op een campsite, waar vaak meerdere mensen zijn. Ga na het donker niet naar het toilet en zorg voor je kampvuur. Dat houdt de dieren wel op afstand. Houd je aan de regels van het park, de borden met de waarschuwingen zoals; moenie uit u voertuig klim nie, geeft het park niet voor niets aan.

10. Wat is een wildcard en hoe werkt het?

De wildcard is een soort algemene pas waarmee je alle parken kunt bezoeken. Je betaalt een bedrag en dan mag je bij alle parken naar binnen. Dit is alleen gunstig als je heel veel parken wilt gaan bezoeken. De website van wildcard is handig om dit uit te rekenen. Voor onze vaste rondreizen is de pas niet nodig. Je kunt natuurlijk meer parken bezoeken dan beschreven staan, de rondreizen zijn hierop aan te passen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 67 = 72