Wandelen in Slovenië

Hoewel Slovenië maar een klein land is, heeft het enorm veel te bieden. Slovenië is een mooi vakantieland, met prachtige natuur, pittoreske dorpjes, een wijnstreek en je hebt er zelfs een paar mooie stranden. Ook is Slovenië een paradijsje voor de wandelaar. Zo heb je er talloze wandelroutes door de bergen, langs watervallen en dwars door de groene bossen van het land. Of je nu een korte wandeling wilt maken of misschien wel een meerdaagse route wilt volgen. Het kan in Slovenië allemaal. In totaal heeft het land meer dan 10.000 km aan wandelroutes.

Wil je een meerdaagse trekking maken, dan kun je onderweg verblijven in de berghutten. De hutten zijn vaak simpel en bieden traditionele maaltijden. Ook heb je vaak kleine hotels op de routes, maar een berghut is natuurlijk veel leuker. WIldkamperen is overigens niet toegestaan in Slovenië. 

De beste tijd om Slovenië te bezoeken

Slovenië is nog een van die minder bekende bestemmingen in Europa waar je niet in het massa toerisme terecht zal komen. De beste tijd voor een bezoek aan Slovenië om de bergen in te gaan, zijn de zomermaanden juli, augustus en september bezoeken. In deze maanden zijn de temperaturen wat aangenamer, maar het is er dan wel wat drukker. Wil je de rust op zoeken dan zijn de maanden september en oktober een aanrader.

De mooiste regio’s van Slovenië

Slovenië is één van de landen die een deel van de Alpen herbergt. Met name het Triglav Nationaal park gelegen in de Julische Alpen is een absolute parel om te bezoeken. Het is zelfs één van de oudste nationale parken van Europa. De natuur is hier bijna compleet onaangetast. Ook vind je hier de hoogste berg van Slovenië: Triglav (2.864 meter hoog). Triglav betekent driehoofd, de naam verwijst naar de drie toppen van de berg. De top bereiken is niet voor iedereen weggelegd. Toch heb je in de omgeving meer dan voldoende wandelroutes voor verschillende niveaus. Van ruige rotsmassieven, kraakheldere meren, prachtige watervallen en smaragdgroene rivieren. Je kijkt hier je ogen uit. Naast wandelen, kun je hier ook fietsen, paragliden of raften. 

De mooiste wandelroutes

Wanneer je je reis naar Slovenië aan het plannen bent, zul je vrij snel al prachtige verhalen lezen over de Tolmin kloof en de Grotten van Skocjan. Maar je hebt ook minder bekende bestemmingen, zoals Rakov SKocjan of de Vrsic pas. 

Triglav / 38 km

Wil je toch een poging doen op de hoogste berg van Slovenië te beklimmen, dan ben je ongeveer 3 dagen onderweg. Het is even bikkelen, maar tegelijkertijd een tocht om nooit meer te vergeten. Vooral het laatste stuk is behoorlijk lastig. Je wandelt via de vallei van de zeven meren naar de top. Een prachtige omgeving. De route is minder geschikt voor beginners. 

Alpe-Adria / 690 km

Heb je even de tijd en wil je een meerdaagse trekking doen, dan is Alpe Adria iets voor jou. De route start in Oostenrijk en gaat vervolgens door Slovenië en eindigt in Italië. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van route te doen. In totaal doe je ongeveer 33 dagen over de hele route. Je start hoog in de bergen, wandelt door de heuvels van Goriska Brda en eindigt aan de Adriatische kust. 

Lamberg route  / 8 km

Waan je even in een sprookje met deze mooie kastelen route. Je begint in het dorpje Begunje. DIt dorpje staat bekend om haar prachtige landhuizen, ruïnes en indrukwekkende kastelen. Maar ook vind je hier prachtige landschappen. Ook leuk met de kids. 

Kozjak pad  / 20 km

In de buurt van Maribor heb je een geweldige wijnroute. NIet alleen super mooi om te wandelen, maar ook nog eens erg lekker. Onderweg kun je stoppen bij de boerderijen waar je lokale gerechten en wijntjes kunt proeven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 4 = 2