Tourgids Ardèche: dit moet je doen en zien

Houd je van mooie landschappen, bergen, bossen en rivieren? Dan is er een grote kans dat je je prima zult vermaken in de Franse Ardèche. In de zomer heb je bijna gegarandeerd mooi weer en kun je lekker actief bezig. Grote steden zijn er niet, maar wel fijne pittoreske dorpjes om gezellig doorheen te snuisteren. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen in dit mooie stukje Frankrijk? Een kleine bloemlezing.

Annonay, Saint Montan en Aubenas

De drie plaatsen Annonay, Saint Montan en Aubenas vormen de kern van de Ardèche. Deze drie plaatsen zijn het noemen waard, omdat je hier echt kennismaakt met de omgeving.

Annonay is bijvoorbeeld de grootste stad in dit gebied. Het ligt helemaal in het noorden, op ongeveer een uurtje rijden vanaf Lyon. Jaarlijks kun je hier in juni genieten van de verjaardag van de luchtballon. Dan gaan tientallen luchtballonnen de lucht in. Je kunt zelf eventueel een tour boeken door de oude delen van de stad. Dat is zeker de moeite waard.

In Saint Montan, een van de dorpjes van de Ardèche, kun je het middeleeuwse kasteel bezoeken. Dit kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw. Onder het kasteel vinden we oude huisjes en kronkelende straatjes. Als je hier loopt, lijkt het net alsof de tijd heeft stilgestaan.

Aubenas ligt bovenop de rotsen. Het heeft nog stadsmuren, een kasteel en een kapel uit de 17e eeuw. Vlakbij het VVV-kantoor is een fotogeniek uitzichtpunt te vinden. Op zaterdagmorgen kun je hier naar de markt. Het is dan bijna stads druk, want de bevolking komt van heinde en verre om op de markt inkopen te doen. Daarnaast heeft dit dorpje allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes.

Relevante lastminutes:

Last minutes Frankrijk
Autovakantie last minutes
Last minutes voor een vakantie Ardeche

Grotten bezoeken

In de Ardèche vind je behoorlijk wat grotten, waarvan de Grotte de Saint Marcel d’Ardèche een bijzondere is. Het is een druipsteengrot, dat tot de langste grotten van Europa behoort. Deze grot telt namelijk maar liefst 46 kilometer. Breng je een bezoekje aan deze grot, dan wordt je op een magische wijze verrast: er is namelijk een waterval van bekkens te zien. Deze is bijzonder verlicht, waardoor je in een bijna sprookjesachtige ervaring terechtkomt.

In de grot Chauvet zie je bijzondere grotschilderingen uit de prehistorie. Met name de dierafbeeldingen zijn erg bijzonder; deze zijn met rood of zwarte verf geschilderd. Helaas is de echte grot niet open voor publiek, maar er is wel een replica van gemaakt, die ook bijzonder is.

Leve het water!

Waterpret beleven? In de Ardèche zit je goed. Zo kun je bijvoorbeeld het prachtige blauwe meer Lac d’Issarlès ontdekken. Het meer ligt in een krater, dat is ontstaan uit een ondergrondse explosie. Pootjebaden is er hier niet bij, want het meer is maar liefst 138 meter diep, waarmee het een van de diepste meren van Frankrijk is. Even verderop is een strandje waar je heerlijk kunt zwemmen en met een waterfiets het meer op kunt. Je kunt er ook lekker wandelen; in ongeveer een uur loop je 5 kilometer rond het meer.

Bij Cascade du Ray Pic vind je een waterval van 50 meter hoogte. Het bevindt zich in vulkanisch gebied. Als je de trappen opgaat, ben je binnen 30 minuten bij het uitkijkpunt en geniet je van al het water om je heen. Helaas kun je er niet zwemmen.

Kanoën kan ook prima in de Ardèche. Daarvoor kun je door de Gorges de l’Ardèche. Het klinkt misschien niet zo spannend, maar het is zeker leuk om te doen. Je kunt rond de Pont d’Arc verschillende bedrijven vinden die een kanotocht aanbieden. In de zomer kun je op die manier van strandje naar strandje gaan en tussendoor even een stukje zwemmen. Je wordt vaak eerst met de auto naar een plek gebracht om stroomafwaarts te gaan kanoën.

En verder in de Ardèche..

Ook leuk om te doen: met de stoomlocomotief door de Gorges de Doux toeren. Dat is een rivier die uitmondt in de Rhône. Onderweg zie je al het moois dat de route te bieden heeft: fantastische uitzichten en normaal gesproken ontoegankelijke gebieden. Ook zie je volop oude aquaducten en bruggen. Je krijgt tijdens de rit ook uitleg over hoe de locomotief werkt. Prima om uit te waaien als het warm is.

Wie een rustige wandeling wil maken, kan dat doen door het Bois de Païolive. Het is een kalkplateau met rotspartijen en bossen. Je vindt hier ook een aantal parkeerplaatsen. Je merkt tijdens het wandelen niet al te veel hoogteverschil, dus de paden zijn goed te doen. Soms moet je wel wat over rotsen klauteren, dus het is geen hele geschikte route voor mensen die slecht ter been zijn. Ga niet van de paden af; anders loop je risico op verdwalen. We zullen je trouwens maar alvast waarschuwen voor de vleermuizen die je eventueel voorbij ziet komen.

In de Ardèche vinden we ook vele markten, zowel in de ochtend als in de avond. Elke dag kun je er wel eentje bezoeken. Daardoor kun je direct streekproducten proeven of souvenirs inslaan. Bovendien is het er erg gezellig.

Overnachten

Overnachten is hier geen probleem. Kies een van de talloze campings uit, of verblijf in een vakantiehuis. Grappig feitje: je vindt in dit gebied ook campings en last minute vakantiehuizen van Nederlandse eigenaren. Handig voor als je niet zo goed bent in het spreken van Frans.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 − = 34