Heerlen: dé street art hoofdstad van Nederland

Als je een liefhebber bent van kunst, en dan vooral van graffiti, moet je echt een keer naar Heerlen. Het is niet echt een plaats die snel in je opkomt als je denkt aan leuke stedentrips in Nederland (sorry, inwoners van Heerlen!), maar het is zeker de moeite waard. Het is namelijk dé street art hoofdstad van Nederland.

Murals en kleine kunstwerkjes

Op de grote flatgebouwen in Heerlen kun je zomaar een enorme mural tegengekomen. Niet zomaar wat gezette tags, maar aan echte kunst grenzende werken. Naast de grote murals vind je hier ook kleine kunstwerkjes waar je even naar moet speuren.

De kunst in Heerlen heeft deze plaats in positieve zin veranderd. In 2013 besloot de gemeente dat de kale muren mochten worden voorzien van levensgrote muurschilderingen. Dat bleek een goede zet, want nu is het een enorm inspirerende plek geworden. De betonnen jungle van Heerlen is verworden tot een canvas voor vooraanstaande kunstenaars, die de stad van behoorlijk wat kleur voorzien.

Zoeken naar graffiti en street art

Als je de trein naar Heerlen neemt, hoef je niet lang te wachten tot je de graffiti en street art tegenkomt. Je vindt hier overal om je heen voorbeelden van muurschilderingen. Er zijn er al tientallen gemaakt, en het leuke is dat er ieder jaar nieuwe kunst bij komt. Je ziet de graffiti niet alleen in het centrum van de stad, maar ook in de gewone woonwijken en flatgebouwen aan de rand van de stad.

Als je de stad binnenrijdt, kun je maar beter je ogen openhouden en de telefoon van je camera alvast gereedhouden, want je kunt zomaar wat knappe art tegenkomen.

Hedendaagse kunst en verwijzingen naar de geschiedenis

In Nederland zijn er nog niet zoveel plekken die street art zo’n belangrijke rol laten spelen in het straatbeeld. Heerlen vraagt ieder jaar weer nieuwe artiesten om een bijdrage te doen. Maar wat is er dan zoal te zien? Als je er doorheen loopt, zie je kunstwerken met hedendaagse kunst, zoals abstracte kunst, bijna 3d-kunst en wat ‘doodles’.

Heerlen is van oudsher een mijnstad, dus is het niet zo gek dat je in veel kunst ook de geschiedenis van de Heerlense mijnen terugziet. Ook de oude Romeinen komen voorbij in de kunst. Niet zo gek, want de stad is natuurlijk Romeins erfgoed.

Grote namen

Het is ongelofelijk, maar we mogen deze plaats in ons eigen Nederland gewoon in hetzelfde rijtje zetten als Berlijn en New York, als het gaat om internationale street art. We hebben hier dezelfde grote, bekende namen als in het buitenland. Het werk van Dzia, dat je tegenkomt in Praag, zou je zomaar hier tegen kunnen komen. En wat te denken van de murals van de Rotterdammer Eelco van den Berg?

Andere grote namen die je hier tegenkomt zijn bijvoorbeeld Os Gemeos uit Brazilië, Inti uit Chili, Gaia uit de Verenigde Staten, DALeast uit China en Hendrik Beikirch uit Duitsland.

Als je niet zelf op zoek wilt gaan

Geen zin om zelf kriskras door de stad op zoek te gaan? Dan kun je ook een gids kopen om de je mooiste art te laten zien. Voor 7 euro koop je er eentje bij de lokale VVV. En voor 9 euro sluit je je aan bij de street art rondleiding. Die wordt elke eerste zondag van de maand gehouden. Met anderhalf uur ben je weer klaar, en dan heb je ook echt álles gezien.

Heerlen bezoeken

Heerlen bezoek je het best per trein of per auto. Deze stad is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation ligt midden in het centrum en op loopafstand van veel mooie muurwerken en graffiti. Je kunt hier ook je OV-fietsje huren, zodat je het lekker rustig aan kunt doen.

Bekijk de volgende last minutes:

Last minute naar Limburg
Last minute Maastricht voor een uitstapje naar Heerlen
Ook met een last minute naar Belgie is Heerlen goed te bezoeken

Je kunt de Zuid-Limburgse stad zelf ook bezoeken met de auto. Dan is het een kwestie van simpelweg je routeplanner aanzetten en gaan. Probeer zoveel mogelijk te parkeren op de plekken buiten het centrum, want daar kun je gratis parkeren. In het centrum heb je keus uit een aantal betaalde parkeergarages.

Om alles te bekijken heb je in principe een dag nodig, maar het is aan te raden om lekker een nachtje te blijven slapen, omdat de stad niet heel centraal ligt. Je vindt in deze stad genoeg plekken om een nacht te verblijven.

Lees ook:

Vakantie in Limburg
Wat te doen in Maastricht
Leuke steden voor een weekendje weg

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 + = 40