Wat te doen in Maastricht

De meest zuidelijke stad van ons land is natuurlijk Maastricht. De stad heeft ongeveer 120.000 inwoners en grenst aan België. De stad wordt al meer dan tweeduizend jaar lang bewoond en heeft dan ook een hele rijke geschiedenis. Deze geschiedenis heeft er voor gezorgd dat er een hele hoop bezienswaardigheden in de stad te vinden zijn. Dit zijn niet alleen gebouwen maar ook bijzondere plekken vol historie zoals de Sint-Pietersberg.

Maar ook in de recente geschiedenis heeft Maastricht een belangrijke rol gespeeld bijvoorbeeld door het Verdrag van Maastricht waarmee in 1992 de Europese Unie werd opgericht. Onder andere door deze centrale rol in Europa, de huizenbouw, lokale cultuur en het landschap wordt Maastricht ook wel de meest buitenlandse stad van Nederland genoemd. Dit zorgt dat je bij een bezoekje aan de stad direct een heerlijk vakantiegevoel krijgt. Hieronder zullen we bespreken wat er te zien en te doen is in Maastricht.

Bezienswaardigheden Maastricht

Qua bezienswaardigheden is het Vrijthof een niet te missen plein. Hier vindt je met de Sint-Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek twee van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad naast elkaar.

Ook het Generaalshuis en het Spaans Gouvernement moet je zeker bekijken als je hier bent. Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Maastricht is de oudste brug van Nederland, de Sint Servaasbrug. Deze brug werd al in de dertiende eeuw gebouwd en brengt vandaag de dag nog steeds iedere dag duizenden mensen van de ene oever naar de andere.

Riessdo [CC BY-SA 3.0 de (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)]

Daarnaast moet je zeker de Markt met het Stadhuis en het standbeeld van Jan Pieter Minckeleers en het Onze Lieve Vrouweplein met haar basiliek en de terrasjes zeker bekijken.

Maar ook buiten de binnenstad van Maastricht is er genoeg te zien. Neem bijvoorbeeld de Sint-Pietersberg waar je een Fort vindt uit 1701. Ook zijn hier vele grotten waar je een rondleiding door kunt krijgen om over de bijzondere geschiedenis van dit gangenstelsel te leren. Zo werden hier onder andere onderduikers verborgen gehouden en champignons geteeld.

Vlak in de buurt van de Sint-Pietersberg vindt je het Jekerdal waar je onder andere een watermolen en een mooi park kunt bezichtigen. Voor kunstliefhebbers is het Bonnefantenmuseum voor beeldende kunst ook een niet te missen bezienswaardigheid in Maastricht.

Super gezellig bij Mr.Smith!

Maastricht staat niet voor niets te boek als een hele gezellige en bourgondische stad. Het stikt hier van de goede restaurants, cafés en leuke kroegen. Maar als je echt een bijzondere plek aan wilt doen om een drankje te drinken is de verstopte cocktailbar Mr. Smith echt iets voor jou. Je vindt deze verborgen bar ergens aan de Rechtstraat. De voordeur ziet er uit als een normaal huis en wanneer je aanbelt moet je geheimzinnig vragen of er plaats is voor je gezelschap. Vervolgens wordt je soms binnengelaten en anders moet je een mobiel nummer geven waarop ze je kunnen appen wanneer er weer ruimte is. Er is namelijk maar weinig plaats in deze exclusieve cocktailbar. Als je dan toch naar binnen weet te komen kom je in een prachtige kelderbar waar de heerlijkste cocktails worden geserveerd. Het is hier heel gezellig, mede door de regel dat je niet op je telefoon mag kijken.

Maar er zijn nog veel meer leuke en gezellige plekken om iets te drinken of eten. Van alle steden van Nederland heeft Maastricht namelijk de hoogste cafédichtheid van allemaal. De concentraties van cafés en restaurants in Maastricht kun je vinden rond het Vrijthof, Onze-Lieve-Vrouweplein, Sint-Amorsplein en de Markt. Als je echt culinair uit eten wilt kun je terecht in een aantal Michelin restaurants.

Er is al met al voor ieder wel wat leuks te zien en te doen in Maastricht. Ga eens een weekendje of weekje naar deze leuke stad om het zelf te ontdekken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

79 − = 77