Kerst vieren aan de Costa Blanca

Wie denkt aan kerst vieren, denkt waarschijnlijk niet direct aan Spanje. Toch is de Costa Blanca bij heel wat vakantievierders in trek, in de wintermaanden. De Kerstmarkt is dan ook aan de Costa Blanca bezig aan een opmars. Alhoewel deze nog niet in de top 10 van leukste kerstmarkten is te vinden, is het prima om kerst te vieren bij lekkere temperaturen? Dat kan gewoon aan de Spaanse kust.

Zo ziet de kerst in Spanje eruit

In Spanje wordt elk feest aangegrepen om met de familie bij elkaar te zijn. Een kerstvakantie doorbrengen aan de Costa Blanca is dan ook een goed idee. Deze kerst staat de kust bol van de kaarsen, het kerstgroen, kerstbomen, kerstliedjes en typische kerstlekkernijen.

Vier je kerst bij een Spaans gezin? Dan zal de vrouw des huizes waarschijnlijk het kerstdiner voorbereiden. In iedere provincie wordt een verschillend hoofdgerecht bereid. De kerstmissen bezoeken de Spanjaarden samen. Dat komt voort uit de katholieke traditie in Spanje.

Een kerstwandeling maken

Ieder jaar vindt ook de kerstwandeling plaats aan de Costa Blanca. Dan wandel je vanuit het gezellige Altea langs de Sierra de Aitana, een imposante bergketen van kalksteen. De nadruk ligt op het achterland van de streek langs de Costa.

Tijdens de kerstwandeling kom je langs prachtige dorpjes. De kerst zal bijzonder zijn in Spanje, want waar kun je nu in deze tijd van het jaar amandel-, sinaasappel- en mispelbomen zien? Het is ook niet zo gek: de temperatuur ligt rond de kerstdagen nog tussen de 15 en de 20 graden. Deze kerstwandeling zal je waarschijnlijk meer aan het voorjaar doen denken.

Kerstmarkten in Alicante

Rond de kersttijd brengen veel Nederlanders en België hun vakantie in Alicante door. Tijdens de kerstperiode leeft Alicante helemaal op. De straten worden verlicht, er worden activiteiten georganiseerd en er zijn volop kerstmarkten. Deze noemen we de ‘mercadillios y ferias de Navidad’.

De Feria de Navidad vind je tussen 30 november en 26 januari 2020 in Alicante. Je vindt hier meer dan 100 activiteiten en kraampjes. Op de Plaza de Toros vind je tot 2020 een schaatsbaan, waardoor je echt goed in de kerstsferen komt.

Op visite bij de kerstman

In Alicante, Benidorm en Elche heeft de kerstman een huis. De ‘Casa de Papa Noel’ is op 22, 23 en 24 december geopend in Elche. In Alicante is het huis van de kerstman al vanaf 30 november geopend. Kinderen kunnen samen met hun ouders langskomen bij het huis, voor een foto met de kerstman. Op 24 november gaat het huis dicht. Dan moet de kerstman zich natuurlijk voorbereiden op het grote kerstfeest. Daarnaast vind je ook hier weer een grote kerstmarkt, vlak bij de fontein op de Paseo de la Estacíon. Liever schaatsen? Dat kan hier ook.

Kunnen de kinderen geen genoeg krijgen van de kerstman? Dan is het een leuk idee om de parade van Orihuela te bezoeken op 22 en 23 december. De kerstman bezoekt dan de parade aan de Orihuela Costa en het oude centrum. Daarnaast zijn er nog talloze activiteiten die met kerst te maken hebben.

Nochebuena

In Nederland spelen Eerste en Tweede Kerstdag de hoofdrol, maar in Spanje is dit anders. Daar is Kerstavond het belangrijkste onderdeel van de kerst. Het wordt hier Nochebuena genoemd. Het is een echte familiegelegenheid, waarbij heerlijke Spaanse gerechten en wijnen op tafel komen.

Op Nochebuena kun je beter geen etentje plannen, want vrijwel alle restaurants en bars zijn dicht. Dat is zeldzaam aan de Costa Blanca. Op Kerstavond worden ook villancicos gezongen, waarbij Feliz Navidad natuurlijk niet mag ontbreken. Veel Spaanse families gaan na het kerstdiner naar de Misa del Gallo; de nachtmis. Leuk om dat eens te bezoeken, want hier worden traditionele instrumenten als de zamboma en pandereta gespeeld.

Kerst vieren in Spanje is dus een bijzondere ervaring. Ondanks het ontbreken van de koude temperaturen en sneeuw is het een magische tijd, ook langs de Costa Blanca. Zowel voor kinderen als ouders is er genoeg te doen. Neem opa en oma ook mee, deze kerstvakantie. Dan is iedereen bij elkaar en dat is waar het voor de Spanjaarden allemaal om draait, met kerst.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 5 =