Handige tips voor een bezoek aan de Plitvice meren

De natuurlijke schoonheid van de trapsgewijze meren, met tientallen watervallen en kristalhelder water wordt niet voor niets vermeld als een van de natuurlijke wonderen van Europa. Het park bestaat uit zestien meren, allemaal onderling verbonden. Ben je in Kroatië dan mag je dit park absoluut niet missen. In het park vind je makkelijke wandelpaden, prachtige uitzichtpunten en indrukwekkende watervallen. Lees snel al onze handige tips voor een bezoek aan de Plitvice meren.

Waarom Nationaal park Plitvicemeren bezoeken?

Simpel, het is hier gewoon prachtig mooi. Een unieke bestemming met bij elke bocht een prachtig uitzicht. In totaal vind je in het park 16 meren die onderling met elkaar verbonden zijn. De kleuren van de meren variëren smaragdgroen tot turkoois tot diepblauw, afhankelijk van het mineraalgehalte en de lichtomstandigheden. Het is dan ook niet voor niets de populairste attractie in Kroatië en trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen. Vooral van juni t/m augustus kan het erg druk zijn.

Hoe kom je er

Het park ligt erg centraal in Kroatië. De dichtstbijzijnde steden zijn Zagreb en Zadar. 

 • Zagreb: 135 km, 2 uur 15 minuten
 • Zadar: 136 km, 2 uur
 • Split: 260 km, 3 uur
 • Dubrovnik: 450 km, 5 uur

Vanuit bijna alle steden vertrekken er dagelijks bussen of worden er tours aangeboden. Het is natuurlijk wel veel leuker om in de buurt te overnachten, zodat je extra vroeg kunt zijn en langer van de omgeving kunt genieten. Wil je binnenkort vertrekken, controleer dan de mogelijkheden voor een vakantie in buurt van de plitvice meren.

Openingstijden en entree

Bestel je kaartjes voor het park van te voren alvast online. Er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar dus wees er op tijd bij, vooral in het hoogseizoen. Een kaartje voor volwassen kost in het hoogseizoen ongeveer 30 – 35 euro. In het laagseizoen bedraagt de entree maar 8 – 10 euro.

Het park is iedere dag geopend van 07:00u tot 20:00 uur.

Plitvice waterval

Wandelroutes

Nationaal park Plitvicemeren is behoorlijk groot en er zijn verschillende wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Er zijn 4 wandelpaden en 7 verschillende routes om het hele park te verkennen.Het is ook mogelijk om met een boot het park te verkenne.

Het makkelijkste is om het park te zien als drie delen. Bij ingang 1 vind je de Veliki Slap (de grote waterval en is het onderste deel. Je kan van hier een boot of shuttle nemen naar het bovenste deel. Daarachter vind je het derde deel en pad waarbij je het Proscansko meer kunt bewonderen. 

Er is daarnaast ook nog een pad die niet bij de hoofdroutes vermeld staat. Dit is een weg dat langs de westelijke kliffen van het park loopt. Een aanrader, want je hebt prachtige viewpoint en kunt de meren en wandelpaden goed bewonderen. Ook het Veliki Slap uitkijkpunt is een aanrader. 

Er zijn zeven routes door het park. Dit zijn voorgestelde routes, afhankelijk van je startpunt, je energieniveau en hoeveel tijd je hebt. Je kunt kiezen uit de volgende wandelroutes:rk.

 • Wandelroute A (2 – 3 uur, 3,5 km): een makkelijke route die start bij ingang 1. Je gaat bergafwaarts naar de wandelpaden waar je Veliki Slap en watervallen langs de lagere meren ziet. 
 • Wandelroute B (3-4 uur, 4 km): dit is dezelfde route als A maar je steekt de Kozjak-brug over, neemt de boot naar de andere kant van het Kozjak-meer en keert terug naar ingang 1 met de shuttle of via het wandelpad langs het meer.
 • Wandelroute C (4 – 6 uur, 8 km): Dit is de uitgebreide wandelroute van B. Zodra je aan de andere kant van het meer bent loop je over de wandelpaden langs de bovenste meren en watervallen.
 • Wandelroute E (2 – 3 uur, 5,1 km): deze route start bij ingang 2. Je gaat met de boot het Kojzak-meer waarna je langs de bovenste meren en watervallen wandelt.
 • Wandelroute F (3-4 uur, 4,6 km): Deze route start ook bij ingang 2. Je pakt de boot over het meer en loopt vervolgens langs de lager gelegen meren. 
 • Wandelroute H (4 – 6 uur, 9 km): deze route start bij ingang 2. Je wandelt eerst langs de bovenste meren totdat je terug bent bij het meer. Vervolgens neem je de boot en wandel je ook nog langs de lager gelegen meren. 
 • Wandelroute K: Dit is een wandeling van 18,6 km door alle meren van het park. 

Het is absoluut de moeite waard om zowel de onderste als de bovenste meren te bezoeken als u de tijd heeft. Kies daarom altijd voor C of H. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 2 =