Duurzaam reizen: 10x handige tips!

Hou je van reizen? Grote kans dat je ook een natuurliefhebber bent. Of je nu houdt van een dagje aan het strand, snorkelen, duiken, wandelen in de bergen of dat je wildlife gaat spotten tijdens een safari; natuur is vaak een belangrijk onderdeel tijdens onze reis. Reizen is ongelooflijk mooi, maar het heeft ook een bepaalde impact op de aarde. Het is daarom goed om even stil te staan hoe je zo duurzaam mogelijk kunt reizen. Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij de beste tips voor een zo duurzaam mogelijke reis voor je verzameld. 

Weg met plastic!

Een groot probleem is plastic. Gelukkig is hier de laatste tijd steeds meer en meer aandacht voor. Steeds meer producten in Nederland zijn plasticvrij of gemaakt van herbruikbaar plastic. Het is super fijn dat Nederland hier al flink wat stappen in maakt, maar in andere landen zijn ze vaak nog niet zo ver. Probeer ook tijdens je vakantie verstandig met plastic om te gaan. Hier wat handige tips voor een non-plastic reis:

  • Gebruik je eigen shopper en zeg nee tegen plastic tasje in de supermarkt. Vooral in Azië is het bijna abnormaal hoeveel plastic tasjes ze gebruiken. Al koop je een snicker, dan krijg je al een plastic tasje. Ook een plastic tasje om een plastic tasje is de normaalste zaak van de wereld. Bovendien is een eigen shopper niet alleen beter voor het milieu, super handig, maar ook nog eens extra stijlvol.
  • Koop een rietje van bamboe. Drink je je cocktail toch het liefst met een rietje, neem dan je eigen rietje mee. Je kunt tegenwoordig op verschillende plekken bamboe rietjes aanschaffen. Super hip dus! Vind je dit teveel werk, drink dan je drankjes gewoon zonder rietje.  
  • Gebruik een hervulbare fles! Super simpel, maar wel erg goed voor het milieu. 
  • Was je haar met shampoobars zijn niet alleen plasticvrij, maar ook nog eens erg fijn. Tip: Probeer eens de producten van Lush!

Eat, sleep en travel like a local

Duurzaam reizen betekent niet alleen een beter milieu, maar je wilt ook graag iets terugdoen voor de lokale bevolking. Eet bij een kleine warung of aan straat, overnacht ook eens bij een gezellige homestay en reis met het openbaar vervoer. Zo profiteert de lokale bevolking ook van de toerisme. Plus het is vaak veel beter voor je budget.

Gebruik minder water

De kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen, 2x per dag douchen, iedere dag nieuw beddengoed het is vaak helemaal niet nodig. Wees daarom wat bewuster van je water gebruik. 

Eco lodges en milieuvriendelijke hotels

Tegenwoordig is duurzaam ook helemaal hot en zijn er talloze duurzame accommodaties. Vaak net zo duur en erg mooi. Kies daarom wat vaker voor een accommodatie met een ecologische certificering. Vaak te herkennen aan het groene ECO logo. 

Ga fietsen! 

Wij Nederlanders houden vaak van fietsen. Toch pakken we tijdens verre reizen liever een taxi. Zonde! Want fietsen op vakantie is zo leuk en brengt je vaak op plekken die je anders niet snel zal ontdekken. Krijg je de kans om een fiets te huren, dan raden we je aan om dit vooral te doen. 

Een keertje niet vliegen

Maak je een rondreis, probeer dan zoveel mogelijk over land te reizen. Reis met de lokale bus of pak een trein. En wat dacht je van een rondreis door Europa. Op een paar uur rijden bevindt je jezelf vaak al op de mooiste plekken. Europa heeft namelijk zoveel te bieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het onontdekte Zuid Tirol of het bergachtige Montenegro!

Get of my back!

Een olifantenritje door de jungle of op de foto met een tijger. Dit zijn dingen die je absoluut niet moet doen. Respecteer altijd wildlife, ook al lijkt het nog zo normaal in een ander land, dit is het zeker niet! Zwemmen met dolfijnen, olifanten ritjes, apen voeren, dansende beren en ga zo maar door. Het zijn allemaal activiteiten die je zelfs bij moderne accommodaties kunt boeken. Dit maakt het nog steeds niet oké. Lees je van te voren daarom goed in.

Leave nothing but your footprints

Dit is een heerlijke quote die voor iedere soort reis geldt. Of je nu gaat wildkamperen, door een stad wandelt of een heerlijke strandvakantie gepland hebt. Laat niks achter! 

Zijn we nog een belangrijke tip vergeten? Laat het ons weten in een reactie. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

75 − 72 =