De Costa Blanca: een stukje Nederland in Spanje?

Wil je naar een stukje Spanje waar je gewoon Nederlands kunt spreken? Dan kun je een last minute naar de Costa Blanca overwegen. Met de 50 tot 55 duizend Nederlanders die er wonen, is de kans groot dat je er een Nederlander tegenkomt. Jaarlijks bezoeken ook nog eens 2,5 tot 3 miljoen Nederlanders het vakantiegebied. De meeste mensen vinden het fijn langs de Costa vanwege het aangename klimaat. Het is voor veel Nederlanders een favoriete winter bestemming.

Wat betaal je voor een vakantie aan de Costa Blanca?

De kosten van een vakantie aan de Costa Blanca verschillen. Vraag en aanbod zijn natuurlijk belangrijk, maar ook wanneer je ernaar toe gaat en hoe je de vakantie invult. Vaak is een villa op Calp veel duurder dan eenzelfde soort villa op Moraira.

Als je dus goedkoop naar de Costa Blanca wilt, is het belangrijk dat je de goede plekjes weet te vinden. Benidorm, Calp, Dénia en Jávea zijn de echte toeristenplaatsen met veel hotels en appartementen.

Rust, zon en waar voor je geld

De Costa Blanca wordt weleens ‘Costa Holanda’ genoemd: het is dan ook overspoeld met Nederlanders. De Nederlanders zijn zo gek op de Costa omdat ze op zoek zijn naar een bestaan in de zon. De streek heeft dan ook een aangenaam klimaat met 3400 zonuren per jaar.

Daarnaast biedt de Costa Blanca veel rust en valt er van multiculturele spanningen amper iets te merken. En het is dichtbij: voor een paar tientjes vlieg je weer naar Nederland om even langs de familie te gaan.

Nederlanders zijn geliefd bij de Spanjaarden. Ze veroorzaken geen problemen, ze investeren en zorgen ervoor dat de regio zich ontwikkelt.

Uitgerekte stranden van Benidorm

Als je het aan de locals vraagt..

Vraag de locals waar je het best een handdoekje kunt leggen en je krijgt waarschijnlijk het antwoord: ‘Moraira’. Dit is een van de belangrijkste strandplekken van de Costa. Op het zandstrand van El Portret is het vaak warm en het is water schoon en helder. Perfect om te zwemmen en ook zeer geschikt voor kinderen.

Cala Granadella is ook een goed idee. Dit is een strandje, omringd door twee rotsen. Er staat een oude Moorse ruïne aande top. Lekker eten lukt er ook wel: er er staan twee eenvoudige restaurantjes.

Wie tussen Moraira en Jávea reist zal vooral de duizenden villa’s en appartementen opvallen, maar wie nog eens goed kijkt ziet ook de verscholen prachtige baaien. Hier kun je heerlijke vis eten. Bovenop de rotsen staan ook Moorse vestingen, Romeinse resten en andere stille getuigen van een roerig verleden. Kortom: aan de Costa Blanca kom je echt tot rust.

Moraira

Safari Aitana

Op safari kun je naar Aitana. Dat is een leuke uitstap voor jong en oud. Bij dit park kun je met je auto langs de wilde dieren rijden. Je mag uitstappen, behalve bij de tijgers en de leeuwen. Om er te komen moet je door de bergen, wat al een prachtige rit op zich oplevert. De top van de Sierra Aitana is namelijk 1558 meter hoog. In de dorpjes Sella en Relleu vind je prima plekken om te lunchen. Voor een tientje heb je een dagschotel van 3 gangen, inclusief drank.

Palmentuinen van Elx

In het stadje Elx vind je de Marokkaanse palmentuin, Palmeral. Elx wordt in Spanje ook wel de “Marokkaanse enclave” genoemd. Er zijn meer palmentuinen, maar de palmentuin van Elx is het grootst. Verder vind je in Elx archeologische restanten, ben je in de buurt dan is dit stadje zeker een bezoekje waard.

Zo reis je naar de Costa Blanca

Reizen naar de Costa Blanca kun je op verschillende manieren doen: uiteraard met het vliegtuig, maar ook met de auto is het goed te doen. Je reist dan via bijvoorbeeld Luxemburg en Lyon (de route du Soleil) en de route via Parijs en het Viaduct van Millau. Je kunt ook over Parijs, over de A20 en via Toulouse.

Met de auto reizen naar Spanje heeft een groot nadeel: je moet overal tol betalen. Hoeveel je betaalt, hangt af van de gekozen route en het voertuig waarmee je reist. In dat opzicht kun je dus beter kiezen voor een vliegreis of met de bus of trein.

Internationale luchthavens

De Costa Blanca heeft twee internationale luchthavens dichtbij: de eerste ligt in het noorden bij Valencia en de andere in het zuiden bij Alicante. De meeste toeristen vliegen op Alicante. Meestal vlieg je met Transavia vanuit Amsterdam Schiphol. Sinds 2016 vliegt ook KLM op zowel Valencia als Alicante.

De reistijd is het kortst als je met het vliegtuig gaat. In 2,5 uur ben je er. ‘s Ochtends vertrekken betekent ‘s middags aan het zwembad liggen. Tip: boek op tijd zodat je goedkoop naar de Spaanse kust kunt. In de schoolvakanties zit Spanje al snel volgeboekt.

Probeer te boeken op een andere dag dan voor de zaterdag. Op zaterdag (zeker in de zomervakantie), zitten de vliegtuigen vrij snel vol of moet je flink betalen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

83 − = 77