Bulgarije: een vergeten pareltje?

Bij Bulgarije denk je misschien aan een vervallen land, met veel armoede en troep om je heen. Dan ben je waarschijnlijk er nog nooit geweest, want het is juist een erg mooi land. Een vergeten pareltje in Europa. Alles wat je op vakantie wilt doen, kun je er doen: van relaxen aan zee tot een citytrip door Sofia of sporten in een echt park. Snuif wat cultuur op in Plovdiv en leer meer over de geschiedenis van deze kant van Oost-Europa.

De jongere kent het land vooral van Sunny Beach en de feesten, maar dan heb je het land nog niet echt gezien. Er is zoveel meer te doen. Een paar tips om optimaal te genieten in Bulgarije.

Een citytrip door de trendy hoofdstad Sofia

Wie Bulgarije bezoekt, begint en eindigt waarschijnlijk in de trendy hoofdstad Sofia. Het wordt wel steeds populairder, maar het is niet overstroomd door toeristen. Als je echt iets wilt leren over de geschiedenis van Sofia, moet je eens door de buitenwijken lopen. Je komt dan in aanraking met de Thracische, Turkse en Romeinse geschiedenis. Om je heen vind je oude moskeeën, kathedralen en synagogen. Shoppen in de typisch Bulgaarse winkeltjes kan er ook.

Toch liever de natuur in? Sofia ligt aan de berg Vitosha. Je kunt binnen een half uurtje de berg op. Dan sta je midden in de natuur en voel je de frisse berglucht in je longen.

Sporten in Nationaal Park Rila

Voor de sportievelingen is er Nationaal Park Rila. Dit is een briljante plek om te hiken of om de kabelbaan te nemen. Hier vind je ook de zeven Rila meren. Deze meren liggen in dezelfde vallei. Daarnaast liggen er in het park nog zo’n 270 andere gletsjermeren. Op deze plek spreekt niemand Engels, dus je kunt het best maar alvast een beetje Bulgaars oefenen.

Je moet hier echt eens naar toe als je een rustige sportplek wilt of gewoon wilt genieten van de mooiste landschappen van Bulgarije. Op het hoogste punt heb je een fantastisch uitzicht over kristalheldere meren en de ruige landschappen. Niet iets wat je direct van dit land verwacht.

De oudste stad van Europa: Plovdiv

Op zoek naar echte Bulgaarse cultuur? Dan moet je de oudste stad van Europa eens bezoeken. De Bulgaarse stad Plovdiv is naar alle waarschijnlijkheid nog ouder dan Rome of Athene. Door de jaren heen heeft de stad veel verschillende inwoners, overheersers en namen gehad. Dat de stad bomvol geschiedenis zit, zie je wel aan de vele verschillende kerken en het eeuwenoude amfitheater.

Door het oude centrum vind je karakteristieke kronkelende straatjes, die zeker de moeite waard zijn. Ook vind je er de Nebet Tepe heuvel, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Natuurlijk biedt de stad ook veel gezelligheid met leuke winkeltjes, bars, clubs boetiekjes en sfeerrijke parken.

Niet te missen: de Zwarte Zee

Bulgarije ligt voor een deel aan de Zwarte Zee. Als je de topsteden hebt gezien en een wandeling door de nationale parken hebt gemaakt, wordt het tijd om de zee en het strand op te zoeken. Met 380 kilometer aan kustlijn biedt het land een hoop ontspanning. Ga op zoek naar de mooiere stukken kust, want veel van de stranden in Bulgarije zijn al helemaal omgeploegd tot toeristische hotspots waar je alleen maar strandbedjes ziet staan.

Het land heeft overigens genoeg mooie kustplaatsjes om te bezoeken. Daar vind je steile kliffen en mini baaitjes. Een fantastisch gezicht. Als je toch wat meer toeristische plekken wilt bezoeken, kun je het best bijvoorbeeld Nessebar, Pomorie of Sozopol eens bekijken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

49 + = 58