Dit moet je zeker doen in Athene

Heb je een last minute geboekt naar Athene? Is je hotel geregeld? Dan is het tijd om je spullen in te pakken en een lijstje te maken met dingen die je zeker moet doen en zien in Athene. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Het is pas het topje van de ijsberg, want om alles te kunnen zien moet je er zowat een jaar wonen. Er is veel te zien en te doen. In deze stad raak je bijna niet uitgekeken.

Kennismaken met de Griekse manier van leven

In Athene maak je op en top kennis met de Griekse manier van leven. Hier heeft echt niemand haast. Drink rustig een wijntje op een zonnig terras en geniet van het heerlijke eten dat je wordt voorgezet. In Athene lijkt alles te draaien om ontspanning. Misschien heb je van tevoren een lijstje gemaakt met wat je wilt zien in Athene, maar als je écht de Griekse manier van leven wilt ervaren, kom je aan dat lijstje niet toe.

Maak je je lijstje niet af? Geen probleem, als je maar tot ontspanning bent gekomen. Je hebt dan trouwens ook een goede reden om nog eens terug te keren naar deze Griekse stad.

De Akropolis bezoeken

In Amsterdam bezoek je de Wallen, in Parijs bezoek je de Eiffeltoren, in New York ga je naar het vrijheidsbeeld en in Athene moet je zeker de Akropolis bezoeken. Dit is een van de absolute hoogtepunten van de stad. Al in de oudheid werd de Akropolis geroemd, vooral om de prachtige tempels.

Je komt de Akropolis binnen via een monumentale ingang. Vroeger was er zelfs een sterrenhemel waar je onder doorliep. Rechts op de punt van dit bouwwerk vind je het tempeltje van Niké, de godin van de overwinning. Het is indrukwekkend en laat zich goed fotograferen.

Een bezoek aan de Akropolis is niet gratis. Bekijk de website van het ministerie van Cultuur en Sport voor de prijzen, de dagen met gratis toegang. Ook zijn er voor bepaalde groepen personen kortingen op de tickets.

Souvlaki proeven

Probeer in Athene maar eens een straat zonder souvlakitentjes te vinden. Maar het ene tentje is het andere tentje niet. De beste souvlaki vind je bij Kostas op Plateia Agias Irinis. Je herkent deze plek aan de tafels met felgekleurde plastic krukjes.

Ook hier komt de Griekse manier van leven weer kijken. Je moet engelengeduld hebben, want vaak staat de rij tot buiten. Het duurt even tot je aan de beurt bent, maar het is het wachten zeker waard.

Het wisselen van de wacht bekijken

Wie het Verenigd Koninkrijk eens heeft bezocht, heeft waarschijnlijk de wisseling van de wacht weleens gezien. Datzelfde doen de Grieken ook, maar om een andere reden. Voor het parlementsgebouw op het Syntagmaplein bevindt zich het graf van de onbekende soldaat. Deze wordt bewaakt door presidentiele wachters. Op het hele uur wisselen ze van plek om het graf te bewaken. Dit fenomeen kun je het hele jaar door bekijken: de wachters staan er 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Wil je echt het hele spektakel zien, dan kun je het best op zondag om 11.00 uur komen. Dan is er zelfs muzikale begeleiding. Zorg dat je 20 minuten van tevoren aanwezig bent.

Genieten van het uitzicht op de Rooftopbar

Echt een goede foto maken, doe je op de Rooftopbar. Deze rooftopbar is 360 graden rond en een prima plek voor ieder moment van de dag. Vanaf hier kijk je uit op de Akropolis, waar ‘s avonds de lampen aangaan. Het lijkt dan alsof je je in een sprookje bevindt. Dankzij de terrasverwarmers kun je zelfs tot diep in de nacht buiten blijven zitten. Het grote dakterras wordt gekenmerkt door hout, grote potten en flinke olijfbomen.

Hier denk je niet alleen koffie, wijn en cocktails, maar ook voor goed eten kun je hier naar toe. De lunch of het diner wordt zo voor je voorgezet. Je vindt de Rooftopbar op Ifestou 2, aan het Monastirakiplein. Iedere dag is de Rooftopbar geopend, van 09.00 tot 03.00 uur.

Streetart bekijken in Exarcheia

Kunstliefhebber? Dan is de anarchistenwijk Exarcheia een plek die hoog op je lijstje moet komen te staan. Dit is een alternatieve wijk met een rauw randje. Je vindt hier dan ook de mooiste streetart van Athene. Al dwalend door de wijk kom je de mooiste kunststukken tegen.

De hoogtepunten van deze wijk zijn het Navarinou Park en de Koundouriotou straat. De wijk is gevuld met leuke cafeetjes en mezedopolio. Daar kun je terecht voor een drankje en wat meze: een klein gerecht uit de mediterrane keuken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

55 − = 46