5x doen in het Reuzengebergte in Tsjechië

Het Reuzengebergte is vooral bekend als bestemming voor de wintersport in Tsjechie. Het behoort dan ook tot de meest populaire wintersportgebieden van Europa. Ook buiten de wintersport is er genoeg te doen. Zin om er nog even lekker tussenuit te gaan? Maar wil je niet naar een luxe oord, maar het avontuur opzoeken? Lekker mountainbiken en wandelen? Of echte Tsjechische cultuur en natuur zien? Dan is het Reuzengebergte waarschijnlijk wel iets voor jou. Lees onze 5 tips om te doen in dit bijzondere gebied.

Attracties bezoeken

Tsjechië heeft veel bijzonders te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld de Dolomietgrotten van Bozkov in. Deze zijn in kalk- en kwartsdolomieten ontstaan. Daardoor zijn de plafonds met kleurrijke stalactieten versierd. Hier vind je ook het grootste ondergrondse meer van de Bohmen.

Daarnaast vind je in Housuv het Openluchtmuseum. Daar maak je kennis met de middeleeuwen. Er staan nagebouwde huizen en er is ook een taverne. Vermaak is er ook: er zijn regelmatig muziekoptredens.

De bobsleebaan Špindleruv Mlýn is ook een echte Tsjechische attractie. Deze heeft een lengte van maar liefst 1400 meter. Het leuke is dat de bobsleebaan het hele jaar geopend is. Wel even opletten met kinderen onder de acht jaar: zij mogen alleen onder begeleiding van de baan.

Een lekker dagje zwemmen

Een zomer is niet compleet zonder gezwommen te hebben. Dat doe je het best in Liberec, waar je Aquaparc Babylon vindt. Het zit aan de westkant van het Reuzengebergte. Daarnaast zijn er ook nog talloze natuurplekken waar gezwommen kan worden, zoals in het spastazdje Luhacocvice. Daar is ook een openluchtbad met natuurlijk bronwater.

Liever de warmte in? Dan ga je naar het kuuroord Janske Lazné. Daar bevindt zich een nieuw thermaalzwembad, inclusief whirlpool en sauna’s. In de zomer is het er goed wandelen en moutainbiken.

Bezienswaardigheden bekijken

Bezienswaardigheden zat in Tsjechië, vooral voor de geschiedenisliefhebbers. Zo zijn er twee bijzondere burchten te bekijken (in Bezdez en Frydland). Ook is het museum van Oost-Bohemen de moeite waard. Daar is onder meer het typisch Boheemse glaswerk te zien.

Bij Tsjechië horen ook kastelen en kloosters. Het Kasteel Hrádek u Nechanic staat pal in het Reuzengebergte en werd gebouwd als prestigieuze zomerverblijfplaats voor de familie van graaf Harrach. Om het kasteel ligt een 18 hectare groot Engels park.

Het Benedictijnenklooster moet je ook zeker gezien hebben. Op dit moment woont er niemand, maar het vertelt wel veel over de geschiedenis. Rond 1322 werd het klooster gebouwd. In de communistische tijd deed deze plek dienst als gevangenis. Hier worden nog regelmatig interessante exposities gehouden.

Grotten van Adršpach

De natuur opzoeken

Je gaat natuurlijk niet de bergen in zonder wat van de natuur te zien. Het Reuzengebergte heeft twee grote pijlers: het Isergebergte, dat aan de westkant boven Liberec ligt, en de Jested, dat ten zuiden van Liberec ligt.

Ook het Adelaarsgebergte is de moeite waard. Dit ligt ten oosten van het Reuzengebergte, met een 50 kilometer lange bergrug langs de Poolse grens. Het is een wat ruig gebied, maar geeft ook wat meer rust dan het Reuzengebergte zelf. Er is ook een fantastisch langlaufgebied in de winter. Kenmerkend zijn de houten huisjes en de mooiste kastelen en burchten.

Als je op zoek bent naar boomloos hoogveen en toendra’s, moet je het noordelijke bergland opzoeken. Hier glinsteren de beken door het bos, kronkelend door diepe ravijnen. Ook vind je hier allerlei rotssteden, zoals bij Adršpach,Teplice en Broumov. Sinds 1992 is het kerngebied van het Reuzengebergte een Unesco-biosferreservaat. Daardoor blijft het gebied goed bewaard. Je kunt het overigens prima bereiden vanuit de verschillende bergdorpen.

Ook voor vogelliefhebbers is het Reuzengebergte een goed keuze. Het gebied is namelijk rijk aan bijzondere vogels: zo broeden er bijvoorbeeld zwarte ooievaars en notenkrakers.

De lokale keuken proeven

Op vakantie kun je niet anders dan de lokale keuken even te proberen. In het Reuzengebergte eet men graag Sejkory: een gerecht met geraspte aardappels, knoflook, melk en bloem. Het lijkt een beetje op een machtige pannenkoek, met een sterke smaak.

Soep lust men ook graag, zoals zuursoep uit Noord-Tsjechië (met bospaddenstoelen, aardappelen, eieren en room). Daarnaast is er ook zuurkoolsoep, gemaakt van…. Zuurkool, aardappelen, melk, boter, zure room, bloem, komijn, laurierblad en peper.

In Nachod is het goed toeven voor de bierliefhebber: hier staan verschillende bierbrouwerijen. Een bekende daarvan staat in Náchod. Hier wordt het donkere biertje Primátor Double, met 10,5 procent alcohol gebrouwen. Dit is het sterkste bier van Tsjechië.

Het Reuzengebergte: je verveelt je geen moment

Met een vakantie naar het Reuzengebergte is er genoeg te zien en te doen. Je verveelt je er geen moment. Ga de bergen in, ontdek de natuur of duik helemaal in de cultuur. Proef de keuken en neem een frisse duik in het zwembad. Bij deze last minute kan het allemaal!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

69 + = 72