Op zoek naar hygge in Denemarken

Hygge is helemaal de trend van nu. Het komt uit Denemarken, waar men het uitspreekt als ‘huuge’. Wat is hygge precies? Het is een lifestyle, een speciale manier van leven. Bij hygge gaat het om gezelligheid, knusheid. Dat vind je overal in het land terug.

Waarom hygge?

Hygge is niet alleen trend, maar het is ook een filosofie. Het zou de reden zijn waarom Denen zo ontzettend gelukkig zijn: het vermindert de hoeveelheid stress in je leven. Als het even te druk is in je hoofd, is een tripje naar Kopenhagen een goed idee. Het draait allemaal om goed gezelschap, lekker eten en drinken in een prettige omgeving en een goed gevoel. Vrije tijd en entertainment zijn heel belangrijk. Het gaat om lief voor onszelf zijn.

Appartementen en hotels vol hygge

In Kopenhagen kun je verschillende appartementen boeken die zich richten op gezelligheid en knusheid. Het zijn niet de grootste appartementen, maar wel de gezelligste. Bij hygge draait het niet alleen om de inrichting en het design, maar ook om de locatie. Je bent bijvoorbeeld in de buurt van Nørrebro in de buurt van cafés, brouwerijen en lokale markten.

In het Copenhagen Admiral Hotel snappen ze ook hoe je de knusheid in een kamer krijgt. De sfeervolle balken ademen een verleden uit. Een kamer heeft een echt Scandinavisch design, zonder dat het een IKEA-kamer is. Erg sfeervol!

De Deense gezelligheid in

Als je naar Kopenhagen gaat, dompel je je meteen onder in de gezelligheid. Kopenhagen geeft namelijk precies weer wat ‘hygge’ is: gemoedelijkheid. Je loopt tijdens een wandeling het ene na het andere mooie gebouw tegen het lijf. Je zou bijvoorbeeld echt eens de Sankt Annae Plads moeten zien, en zo naar Nyhavn lopen.

Op Nyhavn zijn de huizen meer dan 300 jaar oud. Je ziet dan ook de echte Deense architectuur en er liggen talloze bootjes. Logisch dat er verschillende terrassen zijn waar je even lekker een drankje kunt doen.

Van het uitzicht genieten vanuit de Rundetaarn

Bij mooi weer moet je echt de Rundetaarn een keer op. Deze toren staat middenin het centrum en werd in 1637 gebouwd. Je kunt een aardig uitzicht over de stad krijgen, want de toren is bijna 35 meter hoog. Als je wilt, kun je zonder al te veel moeite de toren beklimmen. Het heeft namelijk een oplopend pad.

Gezelligheid in Tivoli

Wie zich de hele dag wilt vermaken, bezoekt Tivoli. Het is een wereldberoemd pretpark middenin de stad. Met haar oprichting in 1843 is het een van de oudste attractieparken ter wereld. Een mooie en sfeervolle plek, die je zeker eens gezien moet hebben. Kom wel op tijd, want iedereen lijkt wel tegelijkertijd het attractiepark in te willen. Dat snappen we goed.

Cafeetjes in Kopenhagen

Echte hygge vind je natuurlijk in de cafeetjes van Kopenhagen. The Laundromat Cafe is een goed voorbeeld daarvan. Neem gerust je wasgoed mee, want je kunt hier je was laten doen. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor wat te eten en te drinken. Als je gek bent op boeken is dat een pluspunt, want daar hebben ze er hier ook genoeg van. Een erg hyggelige plek!

Je kunt niet zonder een kop koffie, als je op zoek bent naar de Deense gezelligheid. The Coffee Collective is daar ook een goed voorbeeld van. Het is een micro-branderij en koffiewinkel met verschillende vestigingen in de stad. Eet er een Deens gebakje bij, zoals een Cinnamon Snail of een Roman Snail.

Kortom: tijd om de koffers te pakken en te gaan genieten van de Deense hygge. Je zult weer helemaal ontspannen terugkomen. En misschien ook een paar kilo’s zwaarder.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

69 − 63 =