Zo ga je goedkoop op wintersport

Skipassen, accommodatie, de juiste uitrusting: het is allemaal duur genoeg. Voordat je op wintersport bent, heb je al heel wat kosten gemaakt. Maar als Nederlander bespaar je natuurlijk graag op wat kosten. Zo houd je nog wat over voor de après-ski op wintersport. Hoe ga je zo goedkoop mogelijk op wintersport?

Dure plaatsen vermijden

Besparen begint al bij het kiezen van de bestemming. De gebieden Courchevel, Lech, Kitzbühel, Verbier, Sankt Moritz en Zermatt wil je zeker vermijden. Dit zijn de duurste skigebieden. Vooral de grote, populaire Zwitserse bestemmingen kosten aardig wat geld.

Wil je low budget op wintersport? Dan kun je beter kiezen voor Duitsland, Bulgarije of Frankrijk. We hebben een paar uitzonderingen in Oostenrijk: Alpbach en Wildkogel zijn relatief goedkoop. In Duitsland kies je voor Winterberg of Willingen. In Bulgarije voor Borovets en in Frankrijk voor Chamrousse of La Plagne. Zelfs in de populaire Alpenlanden zijn dus genoeg betaalbare bestemmingen te vinden.

Polen, Bulgarije en Tsjechië

Nu we het toch over de bestemmingen hebben: kies eens voor een verrassend land. Bij wintersport denk je niet meteen aan Polen, Bulgarije of Tsjechië, maar toch zijn deze landen de moeite waard. Het zijn goedkope last minute bestemmingen waar je je prima kunt vermaken. Eerlijk is eerlijk: het is een andere ervaring dan Frankrijk of Oostenrijk, maar daar moet je je niet door laten tegenhouden.

Door te kiezen voor deze landen heb je een betaalbare skivakantie. Kies je trouwens voor Duitsland, dan ben je minder aan reiskosten kwijt. Duitsland is immers gleich um die Ecke!

Boeken in het laagseizoen en kies voor een last minute

Boek een wintersportvakantie als anderen aan het werk zijn. De drukste weken zijn namelijk vaak ook de duurste weken. Wie goedkoop wil wintersporten, kan daarom beter nog eens goed kijken naar zijn of haar plannen. Vermijd in ieder geval de schoolvakanties (zoals de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie).

Helemaal passend bij deze plannen, is het kiezen voor een last minute wintersport. Dat heeft niet alleen het voordeel dat je bespaart, maar ook dat je nog de kans hebt om snel te kijken waar de sneeuwcondities het best zijn. Waar gaat waarschijnlijk sneeuw vallen? Waar kun je lekker skiën in de zon? En welke gebieden liggen er dit jaar het best bij? Door last minute te boeken ga je goedkoop op wintersport én heb je de beste sneeuwcondities.

Voor je vertrekt: skiles

Nog geen held in het skiën of snowboarden? Dan kun je het best geen skiles in Nederland nemen. Dat is namelijk relatief duur en door op wintersportvakantie de technieken te leren, oefen je direct op echt sneeuw. In Nederland moet je het doen met nepsneeuw, terwijl je meer ervaring opdoet met echt sneeuw.

Skiles is vaak niet zo duur. Leg er wat geld voor opzij en je zult de tijd van je leven hebben. Je vindt op elke bestemming wel ervaren ski- of snowboardleraren, dus daar hoef je niet over in te zitten.

Materiaal lenen

Waarom zou je dure materialen aanschaffen als je een weekje per jaar op wintersport gaat? Voor frequente wintersporters is het fijn eigen materiaal te hebben, maar wie niet zo vaak in de wintersportgebieden te vinden is, kan beter materiaal lenen van bijvoorbeeld vrienden.

Een flesje wijn als drank is goedkoper dan de aanschaf van materialen. Natuurlijk geef je de ski’s weer netjes gewaxt en geslepen terug. Dat kost je zo’n 20 euro. Hetzelfde geldt trouwens voor kleding: misschien heeft iemand nog skikleding op zolder liggen? En als je niet kunt lenen, kun je altijd nog kijken naar tweedehands spullen.

Je liftpas kiezen

Ga je een liftpas kopen? Dan kun je kiezen uit een grote pas of een kleine pas. Met een grote pas kun je vaak in het complete gebied wintersporten. Met een kleine pas kun je in een aantal plaatsen (in de buurt van het dorp waar je verblijft) terecht.

Maak de keuze door eerst na te denken of je er echt gebruik van gaat maken. Kies je voor het complete gebied, dan sta je waarschijnlijk de hele dag op de lange latten. Je moet er behoorlijk wat tijd in steken om het de investering waard te laten zijn. Misschien is een kleine pas toch beter?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

52 − = 46