Hier zijn winterbanden verplicht

Voor de meeste landen in en rond de Alpen geldt een verplichting voor winterbanden. Wie een last minute wintersport of autovakantie boekt naar deze landen, kan de winterbanden maar beter onder de auto hebben. Anders loop je op vakantie kans op een fikse boete. Dat verpest de vakantiestemming meteen. Daarom heeft MyLastMinutes.nl een overzicht gemaakt van de landen waar winterbanden verplicht zijn.

Overzicht landen: zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn verplicht in deze Europese landen:

  • Bosnië-Herzegovina (van 15 november tot 15 april);
  • Duitsland (bij winterse omstandigheden);
  • Estland;
  • Finland (van 1 december tot 1 maart);
  • Hongarije;
  • IJsland;
  • Kroatië (bij winterse omstandigheden);
  • Letland (van 1 december tot 1 maart);
  • Litouwen (van 10 november tot 1 april);
  • Luxemburg;
  • Macedonië;
  • Moldavië;
  • Montenegro;
  • Noorwegen (van 1 november tot 1 mei);
  • Oostenrijk (van 1 november tot 15 april);
  • Roemenië;
  • Rusland;
  • Servië (van 15 november tot 15 april);
  • Slovenië (van 15 november tot 15 maart);
  • Slowakije (van 15 november tot 15 maart);
  • Tsjechië (van 1 november tot 1 mei);
  • Wit-Rusland;
  • Zweden (van 1 december tot 1 april);

Het kan zijn dat een land niet op deze lijst staat, maar dat winterbanden toch verplicht zijn. Het uitgangspunt is dan het weer. De winterbanden moeten dan corresponderen met de weersomstandigheden. Dat is bijvoorbeeld zo in Frankrijk en Luxemburg. Bij winterse neerslag zijn winterbanden dan verplicht.

Omdat het moeilijk is om te voorspellen of er winterse neerslag kan vallen (zelfs de weerberichten zijn niet altijd feilloos), is het een goed idee altijd een setje winterbanden mee te hebben. In sommige landen (zoals Servië) zijn sneeuwkettingen om de banden ook al voldoende.

Winterse omstandigheden

Onder winterse omstandigheden verstaan we ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door IJs- of rijpvorming. Naast het feit dat het gebruik van winterbanden in deze omstandigheden verplicht is, geeft het voor de bestuurder zelf ook een veiliger gevoel. Wegglippen geeft angst en angst kan voor ongelukken zorgen.

Vooral in Duitsland geldt ‘winterse omstandigheden’ als een belangrijke regel. Sterker: de definitie ervan staat zelfs in de wet. Naast winterbanden is het ook zaak voldoende ruitensproeiervloeistof, reserve-ruitenwissers en koelvloeistof bij je te hebben. In sommige landen moet je zelfs een sneeuwschep meenemen. Controleer dit voor vertrek.

Wat zijn goede winterbanden?

Verschillende landen hebben verschillende eisen aan winterbanden. Vooral de profieldiepte is belangrijk. Bij veruit de meeste landen geldt dat een profieldiepte vanaf 3 millimeter verplicht is. In sommige landen (zoals Duitsland) is zelfs 4 millimeter verplicht. Het is een goed idee om voor vertrek te controleren welke eisen het land aan de winterbanden stelt.

Ook goed om te weten: in sommige landen (zoals Slovenië, Tsjechië en Kroatië) zijn spijkerbanden verboden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar spijkerbanden zijn ook hier niet toegestaan. Voor wie niet weet wat een spijkerband is: dit is een band met in het loopvlak ingebouwde metalen spikes. Ze zijn ontworpen om op IJs en harde sneeuw te rijden. Ze zijn verboden omdat ze een zeer slechte invloed hebben op de wegconditie.

Welke winterbanden moet ik nemen?

Bij de ANWB komt regelmatig de vraag ‘Welke winterbanden moet ik nemen?’ binnen. De ANWB heeft hierop een eenduidig antwoord: de winterbanden in de voorgeschreven standaard bandenmaat. Maar hoe weet je nu welke banden je moet kiezen? Het is een goed idee de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijbehorende velgen te kiezen.

Het voordeel van de kleinste maat is dat bij gladheid een breed contactvlak tussen de band en het wegdek als nadeel geldt. Een profiel van minimaal 4 millimeter is een verstandig idee.

Het verschil tussen winterbanden en zomerbanden

Wat is nu het verschil tussen zomer- en winterbanden? Met name de samenstelling van het rubber is anders. Bij temperaturen van minder dan 7 graden Celsius presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Het rubber gaat namelijk verharden bij zomerbanden.

Een soepele winterband zorgt ervoor dat je een betere grip hebt en comfortabeler rijdt. Zomerbanden verliezen bij slecht weer en slecht wegdek contact met de weg, met alle gevolgen van dien. Zelfs bij een beperkte snelheid glijdt de auto vooruit.

Het risico van zonder winterbanden rijden

De gok wagen en toch maar zonder winterbanden rijden? Dat is geen goed idee. Vaak geldt in landen waar winterbanden verplicht zijn, dat de bestuurder ook aansprakelijk kan worden gesteld bij een ongeluk. Als het ongeluk voorkomen had kunnen worden door winterbanden te gebruiken, komt de schuld bij de bestuurder te liggen.

Een boete voor het rijden zonder winterbanden is bovendien ook niet goedkoop. In Oostenrijk loopt een boete al snel op tot 5.000 euro. Daarom is het verstandig op wintersport of in wintersportgebieden altijd op winterbanden te rijden. Op die manier voorkom je problemen rond aansprakelijkheid.

Tot slot nog een tip: alleen winterbanden zijn niet voldoende. Neem ook sneeuwkettingen mee en bind deze onder als je op kleine (berg)-wegen komt. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht. Kom je op de route een verkeersbord tegen met een wiel met kettingen erop tegen? Dan kun je ze maar beter onderbinden. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel om besneeuwde (berg)-wegen op te kunnen rijden. Rijd met beperkte snelheid.

Door al deze tips in acht te nemen, ga je veilig op autovakantie in de winter. Op een ongeluk zit niemand te wachten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

82 − 76 =