Bespaartips voor een autovakantie

Autovakantie geboekt? Dat is vaak gezellig en bovendien goedkoper dan een vliegvakantie. Maar alsnog kun je in de auto behoorlijk wat geld kwijtraken aan benzine en eten en drinken voor onderweg. Hoe houd je de kosten een beetje in toom, zodat er ook nog meer dan genoeg geld is voor de leuke dingen als je op je bestemming bent aangekomen?

Onderweg goedkoop tanken

Op een autovakantie is het belangrijk dat je genoeg geld meeneemt om onderweg een paar keer te kunnen tanken. Om te weten waar je het goedkoopst tankt, bestaan er websites met brandstofprijzen. Zo kun je deze bijvoorbeeld vinden voor Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Bekijk alvast thuis waar je het best kunt tanken.

Google Maps toont vaak ook waar de goedkope tankstations zitten. Zoek naar een tankstation op een logische plek langs je route en ontdek de prijzen via de brandstofsites. Zo ben je zeker van een voordelige tankbeurt.

Zelf eten en drinken meenemen voor onderweg

Langs de snelweg snacks kopen is niet de goedkoopste optie. Neem zelf wat lekkers mee. Een paar broodjes of een snelle snack in een tas, zorgt ervoor dat je een besparing tot wel 50 euro kunt maken. Want dat ben je langs de snelweg zo kwijt voor een snack bij de snelweg.

Toch niks meegenomen en onderweg iets kopen? Dan is het zaak goed op te letten waar je je inkopen doet. Drankjes en snacks zijn vaak nog duurder in het snelwegrestaurant dan in de tankshop. Vaak zitten deze twee winkels zelfs in hetzelfde gebouw.

Thermoskan koffie mee

Koffie onderweg kopen? Dat is duur! Snelwegkoffie is in ieder vakantieland behoorlijk aan de prijs. Zeker als je op vakantie gaat naar Zwitserland. Daar betaal je zo vijf euro voor een kopje koffie langs de snelweg. Daarom kun je beter een thermoskan met koffie meenemen. Met één thermoskan vol met thuis gezette koffie, bespaar je al een tientje of twee. Dan kun je dat weer uitgeven voor leuke dingen op je bestemming.

Supermarkten zijn goedkoper

Soms vind je nog een supermarkt langs de snelweg. Bijvoorbeeld een Leclerc of een Hypermarché. Niet alleen is eten en drinken hier goedkoper dan in een snelwegrestaurant of tankshop, maar ook brandstof is hier goedkoper. Veel supermarkten bieden namelijk ook de mogelijkheid om te denken aan. Daar valt fors goedkoper te tanken dan bij een snelwegstation.

Betalen voor het toilet?

Net als in Nederland, moet er in Oostenrijk, Zwitserland, België en Duitsland betaald worden voor het toilet bij een tankstation langs de snelweg. Daar krijg je wel iets voor terug: een voucher voor de tankshop of een restaurant. Daarom is het een goed idee om eerst gebruik te maken van het toilet voordat je in de winkel gaat rondneuzen.

De voucher kun je dan gebruiken om goedkoop of zelfs gratis iets lekkers te scoren. Als je eerst winkelt, en daarna naar het toilet gaat, blijf je zitten met waardeloze vouchers die je waarschijnlijk nooit meer inlevert. Zonde! In Italië, Luxemburg, Frankrijk en Spanje hoef je trouwens niet te betalen voor een toiletbezoek. Dat is daar gratis.

De kosten van pinnen

Het is altijd raadzaam om wat cashgeld mee te nemen. Je zult maar net meemaken dat er een pinstoring is. Het pinnen zelf kost ook nog eens wat. In sommige landen is pinnen best duur. Daarom kan het goedkoper zijn om vooraf geld te ruilen als je naar een land op vakantie gaat waar ze niet met de euro betalen.

Zoek even uit waar je goedkoop kunt pinnen of waar je goedkoop kunt wisselen. Daarmee bespaar je een hoop extra kosten. Soms is het beter lokaal te wisselen, terwijl je in andere landen beter in Nederland al kunt wisselen, omdat je anders mogelijk opgelicht wordt.

Overstappen op het openbaar vervoer

Ook een optie, voor wie met de auto op zijn bestemming aankomt: reis voor de rest met het openbaar vervoer. Vaak zijn er wel tickets te vinden voor bijvoorbeeld de trein of bus, waarmee je een week onbeperkt kan reizen of musea kunt bezoeken. In sommige landen kun je een kaart kopen voor alle bijzondere plekken die op je bucketlist staan. Handig, want dit kost minder dan een volle tank. En bovendien help je ook het milieu nog een handje.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

75 + = 83