Pamukkale

Pamukkale betekent letterlijk “kasteel van katoen”. Het is een natuurfenomeen in Turkije.
Hiërapolis, ligt vlak bij Pamukkale. Hierapolis en Pamukkale zijn twee archeologische vindplaatsen en liggen vlakbij het plaatsje Denizli. Het is een bekend opgravingsgebied dat gedaan wordt door de Italianen.

Het sterk kalkhoudende water loopt er via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Op deze manier krijgt de helling een bijzonder uitzicht: het lijkt op een op kasteel van katoen of op een bevroren waterval. Door het grote aantal toeristen werd het proces van kalkvorming echter aangetast daarom is er voor gekozen om grote baden langs een nieuw wandelpad te maken. Bij de toegang tot dit pad moeten de schoenen uit, en er mag niet van het pad afgegaan worden. Doordat het pad continue onder water staat, is er geen slijtage meer van de witte laag.

Hiërapolis

Vlakbij Pamukkale ligt Hiërapolis, een oude Romeinse stad. Door een zware aardbeving is de stad in de veertiende eeuw compleet verwoest. De stad werd gesticht door Eumenes II. Hij was de koning van Pergamon en noemde haar naar Hiera, de vrouw van Telephus, de stichter van Pergamon.
In de oudheid stond de stad hoofdzakelijk onder Romeinse invloed. De bouwwerken zijn dan ook voornamelijk in Romeinse stijl opgetrokken. Het was een Romeinse toeristenplaats. Men kwam van ver naar de thermale bronnen van Pamukkale. Hiërapolis werd een stad gericht op ontspanning met een theater, een tempel gewijd aan Apollon, een arcadeboulevard en een typisch Romeinse marktplaats (forum). Maar door de vele aardbevingen in het gebied heeft Hiërapolis zich nooit volledig kunnen ontwikkelen.

Onder Byzantijnse invloed heeft de stad nog een bloeiperiode gehad. Met de komst van het christendom heeft Hierapolis nog een bisschopzetel gehad en werd er een basiliek gebouwd en het bekende “Octagon”, een achthoekige kerk waar de apostel Philippus begraven ligt. Het gebied rond Hierapolis was rijk aan marmer van goede kwaliteit. Dit was voor de stad een belangrijke bron van inkomsten. Het marmer is zelfs in de “Hagia Sophia” in Istanboel gebruikt. Na de zware aardbeving in de veertiende eeuw was de stad volledig verwoest en nooit meer opgebouwd.
Het theater is nog steeds in gebruik. De Romeinse thermen zijn nu een museum en men kan er gedeeltes van de oude stadsmuren en ruïnes van de tempels bezichtigen. De Necropolis,de best bewaarde begraafplaats uit de Romeinse tijd, is de belangrijkste bezienswaardigheid in Hiërapolis. Deze dodenstad telt 1200 graven van de meest uiteenlopende graftypes. Helaas zijn deze flink beschadigd door de vele aardbevingen. In het zwembad is het mogelijk om te zwemmen in het warme water tussen de oude stenen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 + = 36