Efeze

“In de regio Izmir vind je het belangrijkste archeologische gebied van Turkije. Dit gebied staat ook bekend als het grootste openluchtmuseum van het Romeinse Rijk ter wereld. Vroeger was het een grote haven- en handelsstad, maar door verzanding van de haven is de stad in het binnenland komen te liggen. Daardoor kreeg de stad een minder economische waarde en werd hij uiteindelijk verlaten. Nu zijn er nog veel ruïnes te vinden die een goede indruk geven van hoe een stad er in het bloeiende Romeinse Rijk uit zag. Er zijn onder andere Romeinse baden en een toiletsysteem te zien, ontelbare zuilen van tempels en restanten van de Bibliotheek van Celsus, een Romeins mausoleum.”

Efeze, ook wel Efese of Ephesus genoemd (Engels: Efes) is de best bewaarde Romeinse stad in het Middellandse Zeegebied, en de grootste highlight van Turkije op Istanbul na. Maar het archeologische gebied Efeze is niet de enige reden om een bezoek aan deze regio te brengen.

Een verblijf van twee, drie of vier nachten is zeker niet te kort in dit gebied. De meeste toeristen verblijven in de badplaats Kusadasi, maar overnachten kan ook in de stad Selçuk. Vanuit hier kunnen andere oude steden zoals Priene, Milete, Didyma, Aphrodisias en Euromos of het mooie bergdorp Sirince bezocht worden. Verder activiteiten zijn het winkelen op de grote wekelijkse markt van Tire (TEE-reh), een uitje naar de warme minerale waterbronnen van Pamukkale, windsurfen of gewoon ontspannen in het romantische Alaçati. Vanuit hier behoort een dagtrip naar Bodrum of excursie met overnachting ook tot de mogelijkheden. Zelfs een dagje strand kan ook bij Pamucak of Altinkum .

Selçuk

Selçuk, het stadje op 3 km (2 mijl) ten oosten van Efeze, ligt aan de voet van de Ayasoluk berg, en op de top het Byzantijnse-Ottomaanse fort. Op de helling zijn de Sint-Jan basiliek en de Isa Bey Moskee zeker een bezoek waard.

Net buiten Selçuk is het Museum van Efeze en op de heuvel achter het museum zijn tal van goede kleine pensionnetjes, herbergen en kleine hotels. Ook zijn hier veel restaurants en vervoersdiensten.
In ongeveer 25 of 30 minuten loop je van Selçuk naar Efeze langs de weg bevinden zich de beroemde ruïnes van de tempel van Artemis (Artemision), ooit een van de Zeven Wereldwonderen .
Vanaf Efeze is het 4km naar het westen voor Pamucak Beach en 17km naar het zuidwesten ligt de havenstad en badplaats Kusadasi .

Langs de weg van Istanbul naar Efeze liggen de Dardanellen (Hellespont), de Gallipoli slagvelden, het oude Troje en Pergamum (Pergamon, Bergama) en andere bezienswaardigheden.
Als je wilt weten hoe het leven 2000 jaar geleden was tijdens de gloriedagen van Griekenland en Rome dan is Efeze de plaats om dit te ontdekken. De ruïnes van Efeze zijn beter dan in Rome zelf.
St Paul’s Nieuwe Testament, brief aan de Efeziërs, is voor de burgers van Efeze geschreven. Van St John wordt beweer dat hij zijn evangelie hier heeft geschreven en dat hij in de basiliek Sint-John ligt begraven.
Van de Maagd Maria wordt beweerd dat zij hier haar laatste dagen van haar leven hier heeft doorgebracht. Het Huis van de Maagd Maria (Meryemana) is gereconstrueerd op een bergtop ten zuiden van Efeze. Deze is open voor bezoek.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 1 =