Vijf tips voor een vakantie in de Ardennen

Ardennen Dinant

Heb je een plannen voor een vakantie naar de Belgische Ardennen? Dat is een goede keuze. Je kunt er met de auto heen, want het is slechts een paar uur rijden. Na deze rit waan je je in een waar paradijsje met bossen, heuvels en rivieren met veel culturele en sportieve mogelijkheden. Er is veel te doen, dus we zouden wel een top tien kunnen maken, maar we hebben de vijf leukste activiteiten voor je uitgezocht.

Actief bezig: fietsen, wandelen, kajakken en raften

De Ardennen lenen zich bij uitstek voor een actieve vakantie. Wie nog niet meteen heftig wil sporten kan rustig beginnen met fietsen en wandelen. Fietsers en wandelaars kunnen hun hart ophalen bij de ‘ravel’-paden. Dat staat voor Réseau Autonome de Voies Lentes, oftewel ‘trage wegen voor niet-gemotoriseerd verkeer’. Dat is meer dan 1200 kilometer aan jaagpaden en treinbeddingen, waar je rustig kunt wandelen en fietsen.

Liever iets actievers doen? Dan kun je ook heerlijk kajakken, raften en kanoën in het wildwaterparadijs dat de Ardennen rijk is. De rivieren Lesse, Ourthe en Amblève zorgen ervoor dat je niet snel verveeld raakt op het water. La Roche-en-Ardenne is niet alleen een kunstzinnige stad, maar ook een hele sportieve stad. Je kajak huur je gewoon online. Even zoeken en je hebt zo een verhuurder gevonden!

Grotten van Han:Hullie [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

De Grotten van Han bezoeken

Iedere Nederlander die op bezoek gaat in de Ardennen, maakt aan de hand van zijn ouders kennis met zijn of haar eerste druipsteengrot in de Ardennen. De Grotten van Remouchamps, Hotton en Merveilleux zijn adembenemend mooi, maar dan heb je de Grotten van Han nog niet gezien: een gigantisch grottenstelsel, die helemaal is uitgesleten door de rivier de Lesse. Zeker de moeite van het bekijken waard!

Een biertje drinken bij La Chouffe

Voor de volwassenen is er een ander speelkwartiertje: eentje met bier. Veel bier. En dan bedoelen we niet bier uit een groen flesje, maar echt vers gebrouwen bier. Bij een bezoekje aan de Ardennen mag namelijk een bezoek aan de beroemde Ardense brouwerijen niet ontbreken. Bekende namen aldaar zijn Chimay, het trappistenbier Orval en natuurlijk de bekende Leffe.

In het dorpje Achouffe vind je de brouwerij van La Chouffe. Deze brouwerij werd opgericht door twee zwagers, die bier als grootste hobby hadden. Hun biertje werd een groot succes, en zo werd een leuke hobby en leuke baan. In het bezoekerscentrum van de brouwerij kom je meer te weten over La Chouffe Blond, Bruin of Bok.

Cultuur

Cultuur is er uiteraard ook genoeg. Hoewel je bij de Belgische Ardennen vooral denkt aan bos en natuur, zijn er ook cultuursteden. Luik ligt het dichtstbij, net als Namen (een charmante stad aan de Maas) of Tournai (waar je veel restaurants zult vinden). In Charleroi vind je vooral veel streetart en art nouveau. En voor de student is er Mons, met veel alternatieve cultuur. Een bezoekje aan deze steden mag niet ontbreken.

In de kleine dorpjes en steden in de Ardennen zelf bevinden zich kleine hobbymusea en kunstkathedralen, met rijke collecties. Een voorbeeld daarvan is het Boverie-museum in Luik. Vooral de Oorlogsmusea hebben de grootste collecties. Dat heeft te maken met de historie van de Ardennen: het slagveld van Europa. De stad Bastogne werd in de Tweede Wereldoorlog omsingeld door de Duitse troepen, maar hield stand. In het Oorlogsmuseum vind je een uitgebreid verslag van de gevechten.

Mooie natuur in de Ardennen

Vallei van de Semois

Toch weer de natuur in? Gelijk heb je. Want waar bergen zijn, zijn ook valleien. De valleien van de Naamse Ardennen zijn prachtig. Ze vormen het dal van de kronkelende rivier de Semois. Het is een fantastisch gebied voor wandelaars. Hier komt alles waar de Ardennen zo bekend om staat samen. Denk aan burchten, plateaus, dorpjes, watermolens en prima hotels met lekkere regionale gerechten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 + = 61