Vakantie in eigen land: Utrecht

Dit jaar gaan veel mensen op vakantie in eigen land. Er is in Nederland dan ook genoeg te zien, te doen en te beleven. MyLastMinutes neemt je mee naar de meest bijzondere plekken in ons land. Vandaag is het de beurt aan Utrecht: de stad met sfeervolle grachten en eeuwenoude werven met terrassen. De stad van speciale winkels en gezellige restaurants. Genoeg te doen in ‘Utereg’, zoals de Utrechters zelf zeggen. Heb je na het lezen zin in een vakantie naar Utrecht? Bekijk dan direct de last minutes naar Utrecht die op dit moment beschikbaar zijn.

Shoppen in het centrum

Denk je aan Utrecht, denk je natuurlijk direct aan het centrum. Hier kun je prima shoppen, zeker als je land Hoog Catharijne gaat. Dit gebied biedt meer dan 90 verschillende winkels, waar je zo een dag zoet bent.

Verder bieden ook de Vismarkt en het Stadhuiskwartier een hoop leuke winkeltjes. Een dag shoppen sluit je natuurlijk goed af in een gezellig restaurant of café. Gek op de stadse drukte? Dan ga je naar de Oudegracht. In het Universiteitskwartier vind je juist hippe horecatenten voor de lunch. Met meer dan 200 restaurants is er genoeg plek in Utrecht om na een dagje shoppen even jezelf te trakteren.

Musea

Bij een echte vakantie hoort natuurlijk het bezoeken van musea. Het Utrechts Archief vinden we aan de Hamburgerstraat. Dit is het startpunt voor je tour langs verschillende musea in Utrecht. Met de expo ‘Utrecht Begint Hier’ kom je meer te weten over de geschiedenis van de Domstad. Zo kom je langs een voormalig middeleeuws klooster aan de Agnietenstraat en doe je allerlei musea aan.

Utrecht huisvest ook het Spoorwegmuseum. Daar valt te zien hoe de trein de wereld heeft veranderd. Dat is echt de moeite waard, want het heeft een levensecht station, een theater en spannende attracties. Daarmee is het een interessant museum voor jong en oud.

Lekker wandelen en fietsen door Utrecht

Je zou het bijna vergeten, maar Utrecht is nog veel meer dan alleen de binnenstad. Je kunt er ook prima fietsen en wandelen. Denk bijvoorbeeld aan de Utrechtste Heuvelrug, waar je om je heen blijft kijken. Of, als je de stad nog niet zat bent, neem je een mooie stadswandeling. Her en der kun je even pauzeren, zoals aan een grand café in het oude stadskasteel aan de Oudegracht.

Zin in fietsen? Dan kunnen we je de route ‘De Stijl’ aanraden. Daarbij start je op het Domplein, ga je langs de buitengracht, kom je voorbij het geboortehuis van Rietveld, kom je langs verschillende bekende woningen en huizen en ga je de hele stad op de fiets door. De hele fietsroute De Stijl staat ook de site van de ANWB.

Als je na het wandelen en het fietsen je energie nog niet kwijt bent, kun je gaan klimmen. Dan meld je je bij het Domkwartier, waar de Domtoren staat. Dit is de hoogste kerktoren van Nederland en die kun je zeker beklimmen! De bijna 500 traptreden zijn het meer dan waard, want je krijgt een adembenemend uitzicht te zien.

Culturele hotspots

De culturele hotspots die je zeker moet aandoen in Utrecht zijn onder meer Klein Berlijn en De Zagerij. Deze beroemde plekken liggen iets buiten het centrum, in de wijk Rotsoord. Klein Berlijn is een creatief, cultureel eetcafé, waar ook leuke optredens te zien zijn. In de voormalige meubelzagerij van Pastoe vinden we een restaurant met een bijzonder interieur: industrieel met fabrieksramen en echte Pastoe meubels. Beide hotspots liggen aan het water.

Wat moet je echt proeven in Utrecht?

Het is toch gek, maar we komen steeds weer bij eten en drinken uit. Dat kun je dan ook prima doen in Utrecht, met lokale lekkernijen. Zo is Het Domtorentje een van de bekendste lekkernijen van Utrecht. Dit is een grote bonbon van pure chocolade met een luchtige vulling. Ze worden gemaakt naar het geheime recept van dhr. Blom uit 1922.

Utrecht heeft ook een eigen biertje, van Brouwerij De Leckere. Bijna elk café heeft ‘m op de kaart staan. Neem daarbij gerust een stukje Vockingworst, wat een Utrechts streekproduct is, dat dicht bij leverworst in de buurt komt.

Voor uitstapjes naar Utrecht kan je uiteraard ook verblijven in een van de andere provincies. Met een autovakantie in Nederland rij je zo vanaf je verblijf naar het centraal gelegen Utrecht. Fijne vakantie!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 + = 30