Vakantie in eigen land: Groningen

Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen campings en pretparken. Je hoeft helemaal niet het land uit om een fijne vakantie te hebben. Zo heeft bijvoorbeeld de provincie Groningen veel onontdekte plekjes waarvan lang niet iedereen het bestaan wist. Wat kun je zoal zien en doen in deze noordelijke provincie?

De stad Groningen

Natuurlijk mag je de stad Groningen zelf niet missen. De binnenstad is een spektakel op zich. Het is het huis van een van de belangrijkste universiteiten in de wereld: de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat het echt een studentenstad is, zie je overal aan terug. Het is een gezellige stad met veel winkels en veel eet- en drinkgelegenheden.

Als je ‘in Stad bent’ (zoals de Groningers zelf zeggen), moet je uiteraard alle bezienswaardigheden zien: de Martinitoren, het Groninger Museum en de Gasthuizen (Hofjes) zijn verplichte kost. Gek op kunst? Dan moet je zeker De Folkingestraat even in. Deze straat zit bomvol kunstgalerieën. Een mooie plek om inspiratie op te doen en aan de Groninger cultuur te ruiken. In de binnenstad van je ook de Oude Boteringestraat, naar alle waarschijnlijkheid de oudste straat van Groningen. Kom je op zondag naar de stad? Dan is het goed om te weten dat de winkels in de binnenstad vanaf 12.00 uur geopend zijn.

Het best bewaarde geheim van de stad is de Prinsentuin. Deze ligt midden in het centrum, verscholen achter de Martinikerk. Het is een mooie, toegankelijke tuin waar iedereen welkom is. We vinden hier zowel een rozentuin als een kruidentuin. Doordat het publiek toegankelijk is, kun je gewoon binnenlopen voor een kleine wandeling door de groene tunnels. Wat hier zo verbazingwekkend is, is dat iedere heg compleet strak geknipt is. Perfect als oase van rust of voor een lekkere picknick aan één van de tafel. Krijg je er geen genoeg van? Dan kun je ook overnachten in het aangrenzende hotel.

Bezoek de Borgen

Door heel de provincie Groningen vind je eeuwenoude landgoederen, die vroeger werden bewoond door de rijke, lokale adel. Deze landgoederen noemen we ‘Borgen’. Veel van deze woningen zijn in ere hersteld, zodat we er nog steeds van kunnen genieten. Het is een groot herkenningspunt in het landschap.

Veel Groninger Borgen kun je nog steeds bezoeken, zoals bijvoorbeeld de Fraeylemaborg in Slochteren. Dit is een van de bekendere Borgen in de provincie. Op Groningerborgen.nl vind je een bijna compleet overzicht van deze landgoederen in de provincie.

De vestingstad Bourtange

De provincie Groningen heeft een heuse vestingstad: een oude verdedigingsstad. Deze is helemaal in de staat van vroeger hersteld, waardoor de geschiedenis tot leven komt. Bezoek bijvoorbeeld het kruithuis in de vestingstad, of de kerk, de turfschuur en de oude huizen van officieren en soldaten. Je vindt ook verschillende wachthokjes uit de koren- en pelmolen.

Het kloppend hart van de vestingstad Bourtange is het marktplein. Alle straten die je hier vindt, komen uit op het pleintje. Rondom het pleintje liggen de officiershuizen en vind je ook een nostalgisch snoepwinkeltje, evenals een klokkenmakerij, fotograaf en sfeervol eetcafé. Vergeet natuurlijk ook niet een foto te maken in de kleding van vroeger.

Nationaal Park Lauwersmeer

Even genoeg gehad van alle stadse perikelen? Of wil je gewoon van de Groningse natuur genieten? Dan kunnen we je het Nationaal Park Lauwersmeer aanraden. Dat is een uniek natuurgebied dat op de grens tussen Groningen en Friesland ligt. Kenmerkend voor het Nationale Park zijn de vele eilandjes, rietvelden en ruige graslanden, gelegen aan het water.

Kijk niet gek op als je in dit gebied Schotse hooglanders en Konik paarden tegenkomt. Ze leven volop in dit waterrijke gebied. Naast deze dieren vind je er ook vele verschillende vogelsoorten. Ga je er langs? Bezoek dan eerst even het Informatie Paviljoen in Lauwersoog. Daar liggen stapels met tips voor je te wachten, voor een onvergetelijke dag aan het Lauwersmeer.

Wadlopen

Vrijwel ieder kind in Groningen heeft wel eens in de modder van het Waddengebied gestaan. Basisschoolkinderen gaan allemaal eens wadlopen: een ware traditie in Groningen. Het was vroeger noodzakelijk voor vissers, maar nu is het vooral een populaire activiteit voor toeristen.

Bij het wadlopen wandel je onder begeleiding het Wad op en geniet je van een groot, weids landschap. Je kunt hier verschillende tochten maken, zoals een zwerftocht of een overtocht. Zo kom je uiteindelijk uit op Schiermonnikoog of Ameland.

Je vindt in de provincie verschillende bureaus waar je een tocht kunt organiseren. Dan ga je met een gids het Wad op en kun je vanuit verschillende plekken in Groningen vertrekken.

Voor een vakantie in Nederland is de provincie Groningen ook zeker de moeite waard om wat tijd door te brengen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

51 + = 60