Vakantie in eigen land: Gelderland

Dit jaar houden we massaal vakantie in eigen land. We blijven in de eigen achtertuin, zetten een parasolletje op het balkon en maken trips door het eigen land. 2020 is het jaar van de vakantie in Nederland en eerlijk gezegd: in Nederland is genoeg leuks te beleven. Ben je al eens in Gelderland geweest? Dit zijn de leukste vakantietips in Gelderland.

Arnhem en Nijmegen: bomvol sfeer

Arnhem en Nijmegen zijn de belangrijkste steden van Gelderland. Nijmegen staat zelf in onze top 5 van meest verrassende steden van Nederland. Wie gek is op mode, musea en geschiedenis, kunnen hier volop terecht. Arnhem is vooral een echte modestad die zelfs een eigen modewijk heeft. Je vindt er talloze kleine winkeltjes van jonge ontwerpers. Tussen het shoppen door kun je bij gezellige cafés en eetgelegenheden terecht.

In Nijmegen waan je je terug in de tijd. Het is de oudste stad van Nederland en overal om je heen zie je nog de resten van de geschiedenis. Zo brengt een wandeling door de stad je langs de oude boterwaag op de Grote Markt en kom je langs de Barbarossa-ruïne van de voormalige Valkhofburcht. In het museum Het Valkhof leer je alles over de archeologische vondsten in Nijmegen. Voor mode, kunst en cultuur hoef je dus niet naar het buitenland te gaan.

Rust in het Rivierenland

Soms heb je gewoon wat behoefte aan rust. Zelfs in eigen land kun je aan de sleur van alledag ontkomen. In het zuidwestelijke deel van Gelderland vind je de regio Rivierenland. Dit is een prima fietsgebied, met drie streken: de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal.

Als je langs de brede rivieren fietst, komen grote vrachtschepen voorbijvaren. In de uiterwaarden kun je kijken naar de bijzondere flora en fauna om je heen. Tijdens het fietsen kom je terecht in mooie dorpjes, zoals Ravenstein of Huissen. Perfect voor wie tijdens de vakantie tot rust wil komen.

Het is er niet rustig omdat er niets te doen zou zijn: in Rivierenland vinden we onder meer Slot Loevestein. Daar duik je met het hele gezin in de geschiedenis van Hugo de Groot en zijn ontsnapping. Je kunt ook langs bij het vestingstadje Oranjestad Buren. Daar kom je achter de vorstelijke geschiedenis van Ravenstein.

Lekker de natuur in

Natuurlijk vinden we in Gelderland ook genoeg natuur. Gelderland heeft immers onder meer de Veluwe te bieden. Kijk gerust in het rond naar de bossen, de heide en de voorbijtrekkende schaapskuddes. In de Veluwezoom kun je heerlijk wandelen; het is het oudste nationale park van Nederland. Op de Posbank heb je een goed uitzicht over de heidevelden en de zandgronden, die het gezicht van dit gebied bepalen.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is een belevenis voor het hele gezin. Met een beetje geluk spot je hier zelfs wat wilde zwijnen. Die lopen hier gewoon vrij rond.

Vorstelijk genieten bij Paleis Het Loo

In de provincie Gelderland vinden we ook Paleis Het Loo. Voor veel Nederlanders is dit het mooiste paleis van het land. Het nationaal museum ligt vlakbij Apeldoorn. Je kunt uiteraard het paleis bezoeken, maar ook rondkijken in de koninklijke tuinen. Hier vind je ook de grootste fontein van het land.

Op het dak van het paleis kun je vorstelijk genieten van het uitzicht. Bezoek ook de stallen met de dieren en de koetshuizen. Daar vind je veel voertuigen die echt door het koninklijk huis zijn gebruikt.

Openingstijden paleis ’t Loo

Paleis ’t Loo is open tot en met 30 september en op feestdagen in de winter. Behalve in de zomervakantie is het gesloten op de maandagen. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van paleis ’t Loo.

Gelderland met kinderen

Gelderland is ook leuk voor kinderen. Zo biedt het onder meer Burgers Zoo, de Apenheul en het Dolfinarium. Burgers Zoo in Arnhem is een van de leukste dierenparken van Nederland. Het bootst leefgebieden van dieren over de hele wereld na. Kinderen komen zo direct in contact met hun favoriete dier.

In de Apenheul in Apeldoorn loop je als gezin tussen de loslopende doodshoofdaapjes. Ze springen, rennen en klimmen misschien even stiekem op je schouder. Als je meer benieuwd bent naar het dierenleven onder water, mag je uiteraard het Dolfinarium in Harderwijk niet missen.

Eigenlijk biedt een vakantie in Gelderland alles voor een perfecte gezinsvakantie. Zo zie je maar weer, dat je voor een topvakantie Nederland niet uit hoeft.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + = 29