Op vakantie in eigen land

Met de coronacrisis is het bijna onmogelijk alweer te denken aan onze vrijheid. We missen het buiten zijn, het vertoeven op stranden, het drinken van een drankje op de terrassen. En dan krijgt onze economie ook nog eens een flinke klap te verwerken. Daarom gaan op Facebook oproepen rond om de komende vakantie in eigen land door te brengen. Zo helpen we horeca-uitbaters, vakantieparken en seizoenswerkers er weer bovenop. Maar wat is er zoal te zien in Nederland? Hoe vier je echt een topvakantie in eigen land? Een aantal tips.

Bezoek de Waddeneilanden

Een aantal van de mooiste plekken van ons land behoort tot de Waddeneilanden. Ze zijn ontzettend mooi met hun brede zandstranden, wind in de duinen en de wandel- en fietspaden. De gezellige dorpjes hebben overal terrasjes, waardoor je echt het gevoel hebt dat je op vakantie bent, maar dan in eigen land.

Of je nu last minute naar Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog gaat, ieder Waddeneiland heeft zijn eigen charmes. Zo is Texel bijvoorbeeld het grootst, met maar liefst dertig kilometer aan stranden. Vlieland is juist wat meer chic en alternatief, terwijl Terschelling echt een jongereneiland vol drukte en gezelligheid is. Voor quality time met de familie kun je het best naar Ameland gaat. Wil je ongerepte natuur zien? Dan kun je het best Schiermonnikoog bezoeken.

Zeilen op de Friese meren

Zeilen op de Friese meren? Dat is zeker een goed idee. In Friesland vinden we de ‘Fryske Marren’, zoals de Friezen het zelf noemen. Het zijn de Friese Meren, zoals het Tjeukemeer, Slotermeer en het Sneekermeer. Deze meren vormen samen met het IJsselmeer de perfecte plek om te zeilen of een pleziertochtje op een boot te maken.

In de zomer zitten de terrasjes in Hindeloopen, Makkum en Woudsend lekker vol met andere vaarliefhebbers. Koud biertje erbij en je hebt de vakantiestemming helemaal te pakken. Wil je iets bijzonders meemaken? Ga dan in augustus op vakantie of boek een last minute naar Friesland. Dan wordt de Sneekweek georganiseerd en kun je kijken naar het traditionele Skûtsjesilen.

Wandelen in Zuid-Limburg

Wie liever gaat wandelen, kan Zuid-Limburg bezoeken. Het is bourgondisch, met zijn glooiende heuvels en bijzondere vakwerkhoeves. Zonder twijfel is dit een van de mooiste plekken van Nederland. Zeker als je uit het noorden komt moet je Zuid-Limburg eens bezoeken, want de heuvels voelen bijna on-Nederlands aan. Je vindt in het landschap overal fiets- en wandelroutes, zoals de Mergellandroute en het einde van het Pieterpad.

Natuurlijk krijg je tijdens je vakantie naar Limburg ook wat mee van de typisch Limburgse gezelligheid. Eet een echte vlaai en drink een koud biertje uit de streek. Bezoek de mergelgrotten of het drielandenpunt in Vaals. En als je aan het eind van de dag nog wat tijd over hebt, duik je de winkels in, in Parkstad Limburg. Dit is een van de snelst groeiende toeristische bestemmingen van het land. Bezoek ook zeker een keertje Maastricht, dat wel eens ‘de mooiste stad van Nederland’ wordt genoemd.

Verken Zeeland

Voor stranden en zee moet je, hoe toepasselijk, in Zeeland zijn. Kijk maar eens of Zoutelande echt zo mooi is als Bløf zingt. Het is een werkelijk unieke en soms behoorlijk onderschatte provincie. Een vergeten pareltje. Overal kun je hier binnen een kwartier aan de zoute zee staan. Het is bij uitstek geschikt voor watersporten en lange dagen aan uitgestrekte zandstranden. Hier maak je ook zonder problemen een wandeltocht in de natuur.

Uiteraard moet je hier de uitgestrekte zandstranden, polders en lange dijken zien. Bezoek bijvoorbeeld Neeltje Jans, een waterpretpark of het zeeaquarium. Je kunt tijdens een vakantie in Zeeland uiteraard ook verse mosselen proeven in bijvoorbeeld Veere, Middelburg, Domburg en Vlissingen. Jongeren zullen zich thuis voelen in Renesse, een echte Nederlandse vakantiestad. Geïnteresseerd in scheepvaart? Dan bezoek je natuurlijk het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 14 =