Noorwegen: ook in de zomer een prachtig land

Noorwegen, een prachtig land in de winter. Dan ligt er sneeuw en krijg je echt het kerstgevoel. Maar wat weinig mensen weten, is dat Noorwegen ook in de zomer een prachtig land is om te bezoeken. Het gras is dan weer groen, het water door de fjorden stroomt en het land biedt toplocaties voor een frisse duik of voor sport. Daarnaast valt er genoeg te feesten en te eten en te drinken. Zo ziet jouw vakantie naar Noorwegen er deze zomer uit.

Zo ziet Noorwegen eruit in de zomer

Noorwegen koud in de zomer? Welnee. In de zomer wordt het nog tussen de 25 en de 30 graden in Noorwegen. Met zulke temperaturen wordt de lucht er erg droog, waardoor het ‘s nachts ook warm is. De watertemperatuur ligt vaak zo rond de 18 graden. Dat is een perfecte temperatuur voor een frisse duik.

In de zomer kun je genieten van de middernachtzon. Om dit te ervaren, kun je het best iets noordelijker gaan. Sta er niet gek van op te kijken als er ‘s nachts ineens een bootje langs je verblijf vaart: de plaatselijke bevolking houdt ervan om midden in de nacht te kajakken of te vissen. Ga jij ook voor een nachtelijke tocht?

Je tijd doorbrengen op de boot

In de zomer kun je veel tijd doorbrengen op de boot. Logisch, want Noorwegen heeft één van de langste kustlijnen ter wereld. Het lijkt wel alsof iedereen zeebenen heeft. De eilandengroep ‘Skjærgård’ in Zuid-Noorwegen is erg populair. Het bestaat uit duizenden kleine eilandjes, met verschillende dorpjes.

Als je wilt, kun je de hele zomervakantie doorbrengen op de boot. Huur zelf een bootje of laat je lekker relaxed rondvaren. Natuurlijk kun je onderweg foto’s maken, want Noorwegen is zeker een fotogeniek land.

De juiste kleding

Wat kun je nu het beste dragen in Noorwegen? Hoewel het weer er erg stabiel is, kun je toch voor verrassingen komen te staan. Zeker als je gaat wandelen in de bergen of varen op zee, is het handig om wind- en waterdichte kleding mee te nemen. Neem ook kleding gemaakt van wol mee. Dit hoeft maar één laagje te zijn.

Je zou het niet verwachten, maar de zon is verraderlijk sterk. De wind zorgt ook voor wat afkoeling, maar toch is zonnecrème een must om mee te nemen of plaatselijk te kopen. Zo voorkom je dat je rood als een kreeft weer naar Nederland terugkeert.

Ga je gewoon kalm aan doen? Dan kun je je zo kleden zoals je wilt. Gebruik wel het gezond verstand. In Noorwegen is er nooit slecht weer, maar wel verkeerde kleding.

Noorse festivals

Gek op festivals? Dan kun je in Noorwegen jezelf prima vermaken. Het hele jaar door worden er verschillende festivals gehouden. In de zomer kun je genieten van bijvoorbeeld het Slotsfjell-festival in Tønsberg of Pstereo in Trondheim. Aan het begin van de zomer wordt ook het traditionele VG-Lista georganiseerd, met de grootste acts van nu. VG-Lista is vooral voor kinderen heel geschikt.

Zo rond juli vindt ook Palmesus plaats. Dit is een festival in Kristiansand, met veel dancemuziek. Zo stonden er dit jaar The Chainsmokers, Tiësto en Marshmello. Niet zo’n fan van de hitmuziek? Dan kun je zelfs zwarte jazz of keiharde rock aanhoren op de verschillende festivals. Er is genoeg te doen.

Je wilt vast en zeker ook de Noorse keuken ontdekken. Daarvoor zijn er verschillende culinaire festivals, zoals Gladmat in Stavanger, het Crab festival in Atløy en Skalldyrfestivalen in Mandal. Bij dat laatste zijn ook optredens, vaak van Noorse artiesten.

Steden

Goede bestemmingen voor een korte reis zijn bijvoorbeeld de steden Oslo en Bergen. Het zijn de twee grootste steden van Noorwegen en ze hebben allebei iets anders te bieden. Oslo is een moderne stad waar je alles hebt dat je van een hoofdstad kan verwachten, maar dan omringt door adembenemende natuur. Bergen is een pittoreske stad die zo mooi is dat een groot deel van de gebouwen op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en ook daar kom je aan groen niets tekort!

Sportieve activiteiten

De zomer is de beste tijd om te wandelen, te fietsen en te kamperen in Noorwegen. Je komt dan bijna nergens meer sneeuw tegen. Zelfs niet in de hoogste bergen. Daarom brengen veel mensen hun vakantie door in de natuur. Buitenactiviteiten zijn heel belangrijk in de zomer.

Meer zin om te kijken dan te doen? Dan moet je een keer naar Voss, naar Ekstremsportsveko. Dat is het grootste festival met extreme sporten. Je ziet er van alles, van bouldering tot paragliding en van skydiving tot rafting. Jij zit straks vol sportinspiratie weer in het vliegtuig naar Nederland!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 9