De beste wintersportgebieden van Zwitserland

Het lijkt erop dat we maar geen strenge winter krijgen in Nederland. Wie sneeuw wil zien, kan beter een sneeuwvakantie boeken in een winterwonderland. Bij sneeuw denken we natuurlijk al snel aan skiën en snowboarden. Dat kan zeker in Zwitserland, waar je verzekerd bent van een flinke portie sneeuwpret. Maar waar kun je nu het best naar toe?

Sankt Moritz

Sankt Moritz is ongeveer de grondlegger van het wintertoerisme. Al in de 19e eeuw verbleven hier de eerste wintertoeristen. Nu, in de 21e eeuw, wint het gebied nog steeds aan populariteit. Logisch, want Sankt Moritz staat garant voor 321 kilometer wintersportplezier. De pistes zijn vooral geschikt voor gevorderden.

Doordat Sankt Moritz op grote hoogte ligt, ben je eigenlijk altijd verzekerd van sneeuw. In dit gebied zijn ook aardig wat mogelijkheden voor off-piste skiën. Uiteraard hoort bij een goede vakantie ook après-ski, en ook daarvoor zijn hier gelegenheden genoeg. Nadeel aan Sankt Moritz: de plaats zelf is relatief duur.

Davos

Op wintersport in de hoogstgelegen stad van Europa? Dan moet je in Davos zijn. Dit ligt op 1560 meter in het kanton Graubünden. Hier vind je ook het skigebied Davos Kloster Mountains. Het gebied bestaat uit 6 losse skigebieden, waaronder Parssen, Davos, en Klosters. Parssen is het grootste skigebied.

In totaal heeft Davos meer dan 236 kilometer aan skiroute te bieden. Vooral gevorderde skiërs zullen hier hun hart ophalen, maar ook voor beginners zijn er mogelijkheden. Davos biedt namelijk 64 kilometer aan blauwe routes. Dankzij de hoge ligging hoef je overigens nooit bang te zijn voor een gebrek aan sneeuw.

Gstaad

Gstaad is een wereldberoemd skigebied. Het is zeer geliefd bij beroemdheden. Het kan dus ook zomaar zijn dat er ineens een celebrity voorbij zoeft op de piste. Gstaad telt een goede 176 kilometer aan skipistes, waarvan zo’n 114 kilometer ook geschikt is voor beginners: dit zijn blauwe pistes.

Het grote voordeel van Gstaad is dat dit geen druk skigebied is. De après-ski is hier niet voor iedereen: het is wat exclusief. Hier vloeit ook geen bier uit de tap, maar gaat, geheel in stijl, een fles champagne open. In Gstaad vind je geen uitbundige feestjes en zeker geen luidruchtige bars.

Saas-Fee

Saas-Fee wordt ook wel ‘de Parel van de Alpen’ genoemd. Hier ga je geen auto’s vinden, want daar staat hier een verbod op. Saas-Fee ligt in het kanton Wallis en wordt omringd door bergtoppen van wel vierduizend meter. Zelfs in de zomer zou je hier kunnen skiën, met dank aan de eeuwige sneeuw op de Fee-gletsjer.

In de winter is dit gebied goed voor 100 kilometer aan skipistes. 60 kilometer daarvan is bestemd voor gevorderden en 20 kilometer voor beginners. Op wintersportvakantie naar Saas-Fee kun je gerust de kinderen meenemen: dit gebied heeft een ‘kinderland’ met oefenliften. De kleinsten maken hier hun eerste passen op de berg. Als papa en mama dan ‘s avonds even tot hunzelf willen komen, kunnen ze langskomen bij de doorgaans erg gezellige après-ski.

Les Quatre Vallées

Wie echt geen genoeg van de piste kan krijgen, zou eens langs moeten gaan in Les Quatre Vallées. Dit is namelijk een van de grootste aaneengesloten skigebieden in Zwitserland. Het omvat beroemde skioorden als Verbier, Veysonaz en Vendaz. De vier valleien vormen samen zo’n 412 kilometer aan pistes, waaronder 202 kilometer voor de gevorderden.

Les Quatre Vallées is zeer geliefd bij gevorderde wintersporters, omdat er veel variatie in pistes is en er voldoende off-piste mogelijkheden zijn. Ook beginners kunnen hier gerust skiën: met 107 kilometer aan blauwe piste zul je je geen moment vervelen. Goed om te weten: het is hier vaak (erg) druk. Houd dus rekening met wat wachttijd voor de cabinelift.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

47 + = 48