Autovakantie naar Berlijn

Berlijn is een ideale stad voor een korte citytrip of een weekje ertussenuit. Je hoeft er niet voor te vliegen, want het ligt ongeveer naast de deur. In ongeveer 6 uur rijden ben je er, afhankelijk van je woonplaats. Een last minute Berlijn wordt bij veel reisorganisaties aangeboden. Als je naar Berlijn gaat, zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

Hoe kom je in Berlijn?

Berlijn ligt tussen de 572 kilometer en 695 kilometer van Nederland. Hoeveel precies, hangt  af van je woonplaats. Als je vanuit Nederland naar Berlijn reist, verlies je de meeste reistijd in Nederland. Wie wil voorkomen dat hij of zij constant in de file staat, doet er goed aan om op zondag te vertrekken. Op deze dag is vrachtwagenverkeer verboden op de Duitse snelwegen. Daardoor is het een stuk minder druk op de weg.

Je kunt het best binnendoor rijden. Je voorkomt dan dat je op de grote snelwegen stil komt te staan. Daarnaast zie je op de toeristische route meer van Duitsland. In het oosten van Duitsland zie je bijvoorbeeld nog sporen van de DDR terug.

De wegen van Berlijn

Rijden in Berlijn is een verademing in vergelijking tot autorijden in Nederland. In Berlijn zijn de wegen namelijk mooi breed, lang en je hebt minder last van file, omdat er minder op- en afritten zijn. Goed om te weten: de op- en afritten zijn korter dan in Nederland. Voordat je het weet rijd je je afslag dus voorbij.

In de stad krijg je al snel te maken met de Berliner Ring (niet te verwarren met de Berliner Stadtring). De Berliner Ring vindt via het knooppunt Schwanebeck een verbinding met de A11 van Stettin/Prenzlau. Op dezelfde weg vind je ook de aansluitingen met de A2, de A9, A12, A13 en A14.

Parkeren in de stad

Parkeren in de stad is lastig. Het is dringen om een parkeerplekje, net als in iedere andere grote stad. Soms rijd je wel een uur rond voordat je een plekje hebt gevonden in het centrum van de stad. Buiten het centrum vind je gemakkelijker een plek.

De prijs voor een parkeerplek ligt meestal tussen de 50 cent en 3 euro per uur. Je kunt gratis parkeren op de Deutsche Oper, bij het Ernst Reuter Haus, op de Karl-Marx-Allee, bij de Beseler Kaserne Berlin of in het Allee center Berlin.

Zo snel mag je in Berlijn

In Berlijn gelden andere verkeersregels dan in Nederland. Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Daarbuiten geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Op de Autobahn mag je 130 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven.

Het is goed om je te realiseren dat dit een adviessnelheid is, geen verplichte maximumsnelheid. Het is toegestaan om harder te rijden dan de adviessnelheid, maar hier kleeft een risico aan: als er iets gebeurt, dekt de verzekeraar het niet.

Milieuzone

Duitsland werkt sinds 2008 met milieuzones. Berlijn is ook een milieuzone, waarbij het verplicht is om met een groene sticker rond te rijden. Je kunt deze sticker online kopen bij de stad Berlijn. Daarnaast kun je ook in Duitsland zelf de sticker kopen. Dit kun je doen bij de grote autogarages. Of je een groene sticker voor jouw auto kunt krijgen, hangt af van hoe milieuvriendelijk je auto is.

Heb je geen groene sticker en komt je auto hier ook niet voor in aanmerking? Dan mag je de auto de stad niet in. Dan moet je buiten de Umweltzone (milieuzone) parkeren en het openbaar vervoer nemen. Je kunt je auto bijvoorbeeld neerzetten op de beurs van Berlijn. Vanaf hier gaan er meerdere lijnen van de S-bahn direct naar het centrum. Het is dan ongeveer een kwartiertje reizen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

29 − 27 =