5x doen in verrassend Luxemburg

Snel een weekendje weg naar Luxemburg? Dat is een goed idee. Het is niet ver weg van Nederland en het is zeker een charmante stad. Boek een last minute, stap in de auto en breng een weekendje door in dit miniland. De stad Luxemburg is bijzonder: er zijn zoveel culturen, talen, theaters en musea, het barst van het werelderfgoed en architectonische bijzonderheden. Dat verwacht je niet van Luxemburg. En als echt Europees burger is het natuurlijk goed om te weten waar je roots liggen: Luxemburg is de geboortestad van een van de oprichters van Europa.

Het stadscentrum bezoeken

Bezoek het stadscentrum van Luxemburg. Het is een compact centrum, maar dat kan juist een voordeel zijn. Boek hier een dagje voor in en je zult de meeste dingen hebben gezien. Geen stress omdat je allerlei bezienswaardigheden moet bekijken, maar rustig van de ene kant van het stadscentrum naar de andere kant. Het oude stadscentrum staat bekend om zijn charmante bouw.

Er is ook een nieuwer deel. Hier kun je goed shoppen. Pas wel op voor dubieuze types, maar dat geldt in bijna ieder vakantieland. Het oude centrum is voorzien van kronkelige straatjes waar prima restaurants gevestigd zijn.

Een kijkje nemen in de kathedraal van Luxemburg

Verplichte kost bij iedere vakantie: de plaatselijke grote kerk of kathedraal aanschouwen. Zelfs als je niet gelovig bent, is dit de moeite waard. Zeker in Luxemburg, waar de kathedraal een prachtige architectuur heeft. Treed terug in de tijd dat de kerk gebouwd werd. De kathedraal van Luxemburg werd pas in de zeventiende eeuw gebouwd, maar toch is het een bijzonder gebouw.

Binnen in de kathedraal zie je overal glas-in-lood. De kathedraal wordt nog altijd gebruikt, dus met een beetje geluk wandel je zo een dienst binnen. Die diensten vinden natuurlijk wel in het Luxemburgs plaats, dus of je er iets van verstaat is een tweede.

Door gangenstelsels en rotsformaties

In het jaar 963 regeerde Graaf Siegfried. Hij liet op de Bock-rots een kasteel bouwen, dat de basis zou vormen voor een latere stad. In het verloop van de eeuwen werden er enorme ringmuren omheen gelegd. In 1867 werd Luxemburg tot neutraal gebied verklaard en werd de vesting ontruimd en afgebroken. De gebouwen op de Bock verdwenen, maar de kazematten konden niet zomaar opgeblazen worden. Dat zou veel schade aan de stad aanrichten. Daarom staat er tot op de dag van vandaag nog 17 kilometer aan kazematten.

De Kazematten bestaat uit en gangstelsel en rotsformaties. Ooit hoorde het bij de vesting bovenop de rots, maar nu is het vooral een stukje cultuur. In de gangenstelsels schuilden ooit duizenden soldaten, maar nu is het een soort dorpje met bakkerijen, ateliers en slagers. Als je hier langs wilt komen, moet je betalen. Dat kan alleen contant. Neem dus kleingeld mee.

Naar beneden

Luxemburg ligt op twee niveaus. Het belangrijkste deel van de stad ligt boven, maar je mist echt iets als je ook niet de benedenwijk bezoekt. Dat deel is zeer charmant en leent zich goed voor een drankje of voor een relaxdag. Wandel door de straatjes naar de voormalige gevangenis, waar je prachtige volkstuintjes vindt.

Op de achtergrond van de benedenwijk vind je de kazematten. Daar kun je naar beneden lopen of de gratis lift gebruiken bij Place du St.-Esprit. Dat is vlakbij de Corniche.

Heerlijk eten en drinken

Wat is nu typisch Luxemburgs eten? Daar kom je achter door de gezellige restaurantjes van Luxemburg door te gaan. We zien goede recensies over La Chiggeri. Hier heb je met goed weer een mooi uitzicht over het zakelijke Europese district van Luxemburg. Tegelijkertijd heb je ook uitzicht op de vallei. Eet hier een steak tartare of een simpele burger: de keuze is geheel aan jou.

We moeten wel eerlijk zijn: Luxemburg is best duur. Zeker als het gaat om drinken. Voor een cocktail kun je zomaar 15 euro kwijt zijn. Zet de Nederlandse zuinigheid even opzij en geniet. De cocktails zijn die 15 euro waard: ze smaken echt heel erg goed.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

30 − = 27