Let op! Nieuwe verkeersregels in Frankrijk

Zo met de zomervakantie voor de deur zijn er heel wat Nederlanders die afreizen naar hun favoriete vakantieland: Frankrijk. Wie ook dit jaar weer een plekje heeft gereserveerd, of een last minute heeft geboekt, doet er goed aan even op te letten. Dit jaar zijn er namelijk nieuwe verkeerswetten van kracht in Frankrijk.

De maximum snelheid gaat omlaag

Allereerst goed om te weten: de maximum snelheid gaat omlaag. Waar je voorheen 90 kilometer per uur mocht rijden op een weg met één rijstrook, is dat nu nog maar 80 kilometer per uur. Wegen die vier rijstroken tellen, zijn nog wel wegen waar je 90 kilometer per uur rijdt. Dat is goed opletten geblazen, want de Franse politie werkt niet met een overgangsperiode. Je riskeert meteen een boete van ongeveer 68 euro.

Er gelden nog een paar andere regels rondom de maximumsnelheid in Frankrijk. De snelheid hangt onder meer af van waar je rijdt, en van het weer:

Op autosnelwegen mag je 130 kilometer per uur bij droog weer en 110 kilometer per uur bij regen.

Wegen buiten de bebouwde kom, met middenberm hebben een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur bij droog weer en 100 kilometer per uur bij regen.

Op wegen buiten de bebouwde kom met twee rijstroken mag je in elke richting 90 kilometer per uur bij droog weer, terwijl je maar 80 kilometer per uur mag bij regen.

Voor wegen buiten de bebouwde kom met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. En altijd binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur.

Geen mobiel gebruiken in de auto

Mobiele telefoon

In Nederland mag je al niet met je telefoon in de hand rijden, maar de Franse politie controleert er nog strenger op. Je mag in de auto helemaal niet met je telefoon bezig zijn. Ook niet als je stilstaat langs de weg. En nee, oortjes gebruiken of handsfree bellen is ook niet toegestaan. In de auto mag je simpelweg niet met je telefoon bezig zijn.

Heb je zo’n handige app waarmee je precies kunt zien waar de flitsers staan? Die kun je beter even verwijderen voordat je richting Frankrijk gaat. Deze app is namelijk ten strengste verboden in La France. Word je gesnapt met een flitsapp op je telefoon, dan kan je dat zo’n 1500 euro kosten. Je mag wel je gewone navigatie van je telefoon gebruiken, maar dan moet de telefoon wel in de houder staan.

Toltarieven en milieu

In Frankrijk mag je niet zomaar overal rijden. Er gelden toltarieven op sommige wegen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is het handig om dit overzicht van de ANWB even te bekijken. Daarop staan precies de toltarieven per traject. Goed idee om deze tussen je favorieten te zetten.

Parijs

Wie vaker naar Frankrijk is geweest weet dat er verplichte milieustickers- en vignetten zijn. Als je Parijs gaat bezoeken kun je beter met het openbaar vervoer gaan, want er is een permanente milieuzone. In de rest van het land mag je ook niet overal met je auto komen. Of je zo met je dieseltje de stad binnenrijdt, hangt daar af van het type auto en de leeftijd van de auto. Dat geldt trouwens niet alleen voor dieselauto’s. De ANWB weet waar welke milieustickers gelden. Mocht je een milieusticker nodig hebben, houd dan rekening met een flinke levertijd. Soms moet je tot wel tien werkdagen wachten.

Nog even over de verlichting en andere zaken

Je hoeft overdag niet je dimlichten aan te zetten, maar het is wel een goed idee. In een tunnel is het verplicht met dimlichten aan te rijden.

Nog een paar andere regels die handig zijn om te weten: als je de bergen ingaat, geldt dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer. Als je moet uitwijken, geldt dat het voertuig dat het makkelijkst kan uitwijken het initiatief moet nemen.

Alle regels genoteerd? Dan kun je veilig onderweg naar Frankrijk. Een boete is ontzettend jammer van je vakantiegeld. Dan kun je beter even langer onderweg zijn en jezelf achteraf trakteren op een koel biertje aan het strand of een lekker gerecht uit de Franse keuken bij een toprestaurant.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 + = 29