10x budgettips voor een goedkope vakantie

Een goedkope vakantie, dat wil toch iedereen? Toch kost een vakantie vaak meer dan we in eerste instantie gepland hadden. Met wat handige tips en een goede voorbereiding kun je behoorlijk wat geld besparen. Wij hebben 10 handige budgettips voor een spotgoedkope vakantie.

1. Reis naar goedkope landen of alternatieve steden

Polen of Montenegro staan misschien niet bovenaan je travel bucketlist, maar deze landen hebben enorm veel te bieden. Bovendien zijn accommodatie en eten spotgoedkoop in deze landen. Perfect voor een vakantie met een beperkt budget. Of wat dacht je van Vietnam, Sri Lanka of Cambodja. Je bent misschien iets meer kwijt voor je vliegticket, maar tijdens je vakantie maak je bijna niks meer op. Ben je een stedentrip aan het plannen? Kies dan ook eens voor een alternatief in plaats van de grote steden, zoals Berlijn, Barcelona of Parijs. Wat dacht je bijvoorbeeld van Bologna, Malaga of Belgrado.

2. Alles kan, niksen mag

Ben jij ook zo’n planner? Vaak zitten onze vakanties bommetje vol met allerlei geweldige plannen met als resultaat; iedere avond uitgeteld op de hotelkamer. We willen tenslotte zoveel mogelijk zien en beleven. Maar als we heel eerlijk zijn, is een dagje aan het zwembad met het zonnetje erbij en een goed boek ook hartstikke fijn. Probeer daarom tijdens je vakantie wat vrije tijd in te plannen. Wat dacht je van een dagje in het park, een gezellige picknick of een dagje strand. Neem zelf wat hapjes en drankjes mee en je hebt meteen een super low budget dag. Plus, de dagen dat we even helemaal niks doen, zijn vaak de allerfijnste dagen.

3. Leven als een local

Vermijd toeristische plekken en probeer zoveel mogelijk te leven als een local. Bezoek een lokale markt, eet streetfood, maak gebruik van het openbaar vervoer en vraag om tips. Maak een praatje met een local. Zij weten als geen ander waar je moet zijn.

Tip! Zoek vooraf alvast op social media een actieve local en vraag ze om tips voor restaurantjes en activiteiten. Een super makkelijke en leuke manier om meer te weten te komen over je vakantiebestemming.

4. Heb geduld! Wacht op de goedkoopste deals

Yes, we hebben onze ultieme vakantiebestemming gevonden! Hoppa naar de laptop en boeken maar…… Dat is dus niet de bedoeling! Wie wilt besparen op een vakantie moet geduld hebben. Heb je je ultieme vakantiebestemming gevonden, dan is het verstandig om de prijzen een tijdje in de gaten te houden. Zo zijn last-minutes vaak een stuk goedkoper. Wil je liever niet wachten tot het laatste moment, dan kun je ook kijken of je ergens gebruik kan maken van een vroegboekkorting.

5. Wees flexibel

De meeste mensen vertrekken het liefst in het weekend, maar wanneer je doordeweeks vliegt kun je behoorlijk wat geld besparen op je ticket. Wees daarom flexibel. Soms kan het ook een stuk goedkoper zijn om via een andere route terug te vliegen en ook vluchten vroeg in de ochtend zijn vaak een stuk goedkoper.

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar ook het hoogseizoen kun je beter vermijden. Probeer eerst een bestemming te vinden en dan pas te plannen wanneer je wilt gaan.

6. Let op de ligging van je hotel

Een hotel midden in de stad of pal aan het strand klinkt ontzettend fijn, maar een minder centraal gelegen accommodatie is wel een stuk goedkoper. Bijkomend voordeel is dan ook dat in de omgeving van het hotel ook alles een stuk goedkoper is. Loop een keer wat verder, pak de bus of huur een fiets. Van het geld wat je bespaart op je accommodatie kun je vaak weer een dagje extra vakantie vieren.

7. Vrijwilligerswerk

In verschillende landen kun je vrijwilligerswerk doen in ruil voor onderdak, eten en drinken. Een gratis vakantie dus. Bovendien staat vrijwilligerswerk ook goed op je CV en is het een leuke plek om mensen te leren kennen.

8. Eet thuis of ga picknicken

Tijdens onze vakantie maken we het meeste geld op aan uit eten gaan en dat begrijpen wij maar al te goed, want niets is zo fijn als een avondje uit. Maar je kunt dit natuurlijk ook afwisselen. Maak bijvoorbeeld een keer een feestmaal thuis of nog leuker ga picknicken. Neem wat lekkere gerechten mee, een fles wijn en geniet van een geweldige avond of middag in het park of op het strand. Klinkt niet verkeerd toch?

9. Op vakantie in eigen land

Voor het ultieme vakantiegevoel hoef je helemaal niet ver te rijden en met de hoge temperaturen van de laatste paar zomers hoeven we voor het zonnetje ook niet meer weg. Ga op vakantie in eigen land en bespaar enorm veel geld. Nederland heeft zoveel te bieden. Wat dacht je van een paar dagen Texel of naar actieve vakantie in de veluwe, en vergeet onze bruisende steden ook niet.

10. Housesitting

Wist je dat je in verschillende plekken van de wereld gratis kunt overnachten in de mooiste huizen. Overal ter wereld zijn huiseigenaren namelijk op zoek naar vakantiegangers die een weekje op hun huis, vaak met huisdier, willen passen. Van prachtige boerderijen in Toscane tot luxe appartementen midden in het centrum van Barcelona. Yes… het is echt waar.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 6