De mooiste pleinen in Europa

Iedere toerist komt er een keer terecht: de grote pleinen in de Europese steden. Even lekker een terrasje pakken, ontspannen, of toch wat cultuur opsnuiven? We zijn op ons continent heel wat mooie pleinen rijk. Je zou er een missie van kunnen maken om ze allemaal te bezoeken. Mylastminutes heeft de mooiste pleinen in Europa op een rijtje gezet.

Marienplatz in München

Marienplatz is een indrukwekkend plein vanwege de 85 meter hoge toren die eraan gevestigd is. Drie keer per dag hoor je het beroemde klokkenspel. Daarnaast vind je er de Mariensäule (Mariazuil), het Neues Rathaus (Nieuwe Stadhuis), Fischbrunnen (Visfontein) en het Altes Rathaus (Het Oude Stadhuis). Het oude stadhuis werd in de Tweede Wereldoorlog vernield, maar later ook weer opgebouwd volgens de oorspronkelijke bouwplannen.

Uiteraard heeft de horeca ook goed begrepen dat Marienplatz in München een geliefd plein is. Daarom zijn er ook veel gezellige terrasjes te vinden. Kijk dus gerust wat in de rondte onder het genot van een wijntje of een Duits biertje.

Het Rode Plein in Moskou

Het Rode Plein in Moskou lijkt zo uit een Disney-film te komen. De torens die je er ziet zouden niet misstaan in een sprookje. Niet voor niets is het Rode Plein het hart van Rusland. Het is niet alleen het grootste plein van het land, maar het ademt ook de geschiedenis van Rusland. De absolute eyecatcher is de Basiliuskathedraal: inderdaad, de kathedraal met de kleurrijke torens.

Aan de westkant van het plein staat het Kremlin, het historische machtscentrum van Rusland. Je kunt aan de noordzijde ook een bezoekje brengen aan het Nationaal Historisch Museum, die helemaal in de neorussische stijl is gebouwd.

Staroměstské Náměstí in Praag

‘Staroměstské Náměstí’ betekent evenveel als ‘Plein van de oude stad’. Toepasselijk, in Praag. Dit is het officiële stadsplein. Je kijkt hier je ogen uit op het altijd gezellige plein, waar je niet uitgekeken raakt van de bezienswaardigheden, zoals de verschillende kerken en het Oudestadraadhuis.

Een hoogtepunt is de Astronomische klok. Hierop zie je niet alleen de plaatselijke tijd van Praag, maar ook de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang. Daarnaast kun je de zogenaamde Boheemse of Italiaanse uren aflezen. De astronomie-liefhebbers kunnen ook de plaats van de zon in de zodiak aflezen, evenals de sterrentijd.

Sint Pietersplein in Rome

Iedere toerist die Rome bezoekt, heeft hoe dan ook het Sint Pietersplein op het verlanglijstje staan om te bezoeken. Dit is een groot plein dat bij Vaticaanstad hoort en aan de voet ligt van de Sint Pietersbasiliek. Vooral de liefhebbers van architectuur zullen hier hun hart kunnen ophalen.

Je kunt vooral niet om de Colonnade heen. Hier staan 140 beelden van heiligen. Alle zuilen liggen netjes op een lijn. Volgens de ontwerper, Bernini, vormen de colonnades de armen van Christus, die de wereld omhelzen.

Grote markt in Brussel

Niet zo ver van ons vandaan: de Grote Markt in Brussel. Het plein staat op de Werelderfgoedlijst en weet jaarlijks heel wat toeristen te trekken. Niet zo verwonderlijk: het is een groot plein, vol prachtige architectuur.

Bijzonder is de maand augustus. Iedere twee jaar wordt er dan namelijk een bloementapijt gelegd. 120 miljoen vrijwilligers leggen in minder dan 4 uur een miljoen begonia’s op het plein. Het volgende bloementapijt wordt geïnstalleerd in 2020.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 − = 56