Mooi Madeira: dit kun je er doen

Toegegeven, als je ‘Madeira’ zegt, denk je misschien niet meteen aan een bruisend, levend eiland. Je denkt misschien eerder aan pensionado’s die er hun tijd in ruste doorbrengen. Maar wij weten wel beter. Madeira is zeker niet alleen een eiland voor bejaarden, maar vooral ook een eiland met prachtige natuur en luxueuze hotels. Een last minute Madeira is makkelijk en snel geboekt, bekijk snel wat het aanbod is.

Wandelingen in de levada’s maken

Maak een wandeling in de levada’s van Madeira. Levada’s zijn waterkanalen die het water van het noorden naar het zuiden brengen. Ze lopen door bergachtige omgevingen, op plekken waar je eigenlijk niet zou moeten kunnen lopen. Toch kan dat wel, omdat de levada’s worden onderhouden. Daarom vind je op sommige plekken wandelpaden. Op die manier ontstond er een wandelnetwerk van ruim 2000 kilometer, waardoor je dit spektakel ook van dichtbij kunt bekijken.

Vrees niet voor hoge pieken en diepe dalen: de levada’s hebben geen groot verloop. Toch kan het wel een uitdaging vormen, want soms moet je langs een diepe afgrond lopen, door een donkere tunnel of moet je onder een waterval door. Maar dan zie je ook wel de allermooiste plekjes van Madeira.

De kabelbaan nemen

Madeira is erg mooi vanuit de lucht. Daarom raden we het je zeker aan om de kabelbaan te nemen. Deze attractie vind je op de verschillende plekken van het eiland. Het is niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees, want sommige kabelbanen gaan best wel steil de diepte of de hoogte in. Een ritje met de kabelbaan is vaak niet duur: voor 3 euro mag je al mee.

Er is wel een uitzondering: Funchal. Hier kost een ritje met de kabelbaan zo’n 16 euro. Vanaf het centrum van de stad neem je de kabelbaan omhoog en na een goed kwartier reizen sta je in de botanische tuinen van Monte Palace. De tip voor Madeira is dus ‘neem de kabelbaan!’

Nog even over de botanische tuinen

Op Madeira vind je talloze botanische tuinen. Het eiland heeft de naam ‘bloemeneiland’ niet zomaar gekregen. Je komt op veel plekken de meest kleurrijke bloemen tegen. Je ziet zelfs wilde hortensia’s langs de weg. En de paradijsvogelbloem zie je ook niet, thuis in Nederland. In de botanische tuinen, zoals in Quinta do Bom, geniet je van de bloemen die het eiland te bieden heeft.

Ga je naar Monte Palace in Funchal? Dan kun je maar beter flink wat tijd uittrekken. In een halve dag heb je nog niet alles gezien. De meeste bloemen staan tussen april en juni in bloei.

Verkoeling zoeken

Madeira is geen eiland dat bekendstaat om haar prachtige zandstranden. Je zult dus verkoeling moeten zoeken op de her en der aangelegde zandstranden. Sommige stranden zijn wel natuurlijk ontstaan, maar verwacht geen wonderen. Wat je beter kunt doen, is de vulkanische meren opzoeken. Porto Moniz heeft bijvoorbeeld een fantastisch meer, dat zeer populair is bij de lokale inwoners en bij toeristen.

Wil je verkoeling zoeken? Houd er dan rekening mee dat zwemmen en relaxen aan het meer vaak niet gratis is. Overigens bedragen de kosten slechts 1,50 euro per persoon, dus daar hoef je het niet voor te laten.

Ben je op zoek naar een vakantie in Portugal en hou je van wandelen en natuur, dan is Madeira een prima optie!

Door de Vulkanische grotten

Miljoenen jaren geleden is Madeira ontstaan door meerdere vulkanische uitbarstingen. De lava baande zich een weg door het oppervlakte, waardoor er ondergrondse grottenstelsels zijn ontstaan. Pas in 1996 werden de grotten opengesteld voor het publiek. Tijdens een 30 minuten durende tour wandel je zo’n 700 meter door het grottenstelsel. Je kunt niet zomaar de grot in: dit doe je onder begeleiding van een gids.

Poncha drinken

Een bonus: drink een keer Poncha als je op het eiland bent. Dit is de lokale specialiteit van het eiland. Het wordt gemaakt van rum van het eiland en met honing gemixt. Verdere ingrediënten zijn citroensap, sinaasappelsap of passievruchtensap. Het is een lekker verkoelend drankje, dat vrijwel overal te krijgen is. Het best drink je ‘m in de traditionele baretjes van het eiland.

Begeef je tussen de locals en proost samen. Na een Poncha of drie spreek je vloeiend Portugees. Tenminste, dat denk je, want eigenlijk word je er gewoon stomdronken van.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 1 = 2