Ankara

Ankara, gelegen in het noorden, is de hoofdstad van Turkije en na Istanbul de grootste stad van het land. De stad heeft meer dan 4,5 miljoen inwoners. Naast de vele kleine winkeltjes vind je er ook een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Van Ulus, de oude stad, het mausuleum van Ataturk tot de bijzondere resten van een tempel gebouwd voor keizer Augustus.

Hisar Citadel

In het midden van de stad bevindt zicht de Citadel, de burcht die vanuit overal in de stad zichtbaar is. Ook op de Citadel, ooit door de romeinen gebouwd en nu geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco als historisch monument, heb je een prachtig uitzicht over de stad Ankara. In de Citadel vind je nog het ‘oude Ankara’, vele oude huisjes, winkeltjes en moskeeën.

Atakule toren

Deze toren is gelegen in de wijk Cakaya en is het hoogste gebouw van Ankara. De toren is 125 meter hoog en vanaf het panoramische draaidak heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Op de benedenverdieping bevindt zich een winkelcentrum.

Tempel van Augustus en Rome

In het oude stadsgedeelte van Ankara ligt naast de moskee de tempel van Augustus. De tempel was gebouwd voor de goden van de maan en de aarde. De tempel is hersteld door keizer Augustus voor de stad Rome en de eerste romeinse keizer. De tempel is in de loop van de tijd door aardbevingen flink vervallen en de stenen zijn zelfs gebruikt om de naast gelegen moskee, de Haci Bayram, te bouwen. Naast de tempel staat de Julianuszuil, deze is ruim 15 meter hoog en gebouwd voor de Romeinse keizer Julianus die Ankara bezocht.

Museum

Twee musea in Ankara zijn zeker interessant voor een bezoekje. Het etnografisch museum heeft bekendheid verworven omdat de sacrofaag van Ataturk hier heeft gelegen. Deze is later overgebracht naar het Mausoleum van Ataturk. Het museum toont een collectie van tapijten, textiel, alledaagse gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten uit de Seltsjoekse en Osmaanse tijd.

Het museum van de Anatolische Beschavingen

Het museum, Hittietenmuseum genoemd, toont voorwerpen van uit de steentijd en is opgericht door Ataturk. Het hoogtepunt van neolitische kunst vormen de muurschilderingen van Catal Hüyük, naar alle waarschijnlijkheid het oudste dorp van de wereld. De bekers met stierenkoppen en andere gebruiksvoorwerpen waarop dieren zijn afgebeeld stammen uit de tijd der Hettieten. Het museum (Anadolu Medeniyetleri Muzesi) is maandag gesloten. Alleen in de zomer is het wel alle dagen open.

Kocatepe Camii

De grootste moskee van Ankara is de Kocatepe Camii. De moskee ligt in de Kocatepewijk. De moskee is gebouwd tussen 1967 en 1987 naar een ontwerp van Tayla en Uluengin en vertoont zestiende-eeuwse Ottomaanse stijlelementen. Door de omvang en de ligging is de moskee vanuit de hele stad te zien.

Gençlik Parki

In het nieuwe stadsgedeelte ligt het Gençlik Parki. Dit park is erg geliefd bij de plaatselijke bevolking en toeristen. Op het aangelegde meer is gelegenheid voor waterrecreatie, waterfietsen en bootjes varen. Het park ligt langs de Atatürk Bulvarien er bevinden zich enkele leuke restaurantjes.

Mausoleum van Atatürk (Anit Kabir)

Ter ere van Atatürk is het mausoleum opgericht. Mustafa Kemal Atatürk wordt gezien als de stichter van het moderne Turkije. Hij maakte van het land een republiek met Ankara als hoofdstad. Ook wel de ‘de vader der Turken’ genoemd werd hij ook de eerste president van de opgerichte republiek.

Na de dood van Ataturk werd hij tijdelijk bewaard in een graftombe in het Etnografisch Museum. Ondertussen werd de bouw van een imposante grafmonument (Anit Kabir) gestart. De bouw duurde negen jaar. Het immense bouwwerk lijkt op een tempel en staat op een groot plein. Rond het mausoleum ligt een groot park.

In de naastgelegen bibliotheek staan meer dan 3.000 boeken met persoonlijke aantekeningen van de Ataturk. Ook zijn er aardig wat persoonlijke bezittingen en souvenirs van de oud president te bezichtigen. Atatürk wordt elk jaar op 10 november herdacht.

Ulus Meydani

Meydani is Turks voor plein en dit plein ligt midden in de wijk Ulus. Op dit plein staat een bronzen beeld van Mustafa Kemal (Ataturk).

Kizilay Meydani

De officiële naam van het plein is Hürriyet Meydani, plein van de onafhankelijkheid. Het plein is later omgedoopt naar Kizilay Meydani afkomstig van het gebouw van het Islamitische Rode Kruis op de hoek van het plein. Op het plein staat een gedenkteken de drie nationale waarden vertegenwoordigt, te weten: vaderlandsliefde, creativiteit en een verlangen naar vrede.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 − 33 =